Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

Y csoport
spacer
Alekszandr Kuprin
Allez! (Hepp!)
Az Y Csoport produkciója
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás
Szereposztás
Rendező: Gulnaz Balpeisova
Díszlettervező: Hankó János
Jelmeztervező: Jeli Luca Sára
Fény: Hankó János
Rendezőasszisztens: Efstratiadu Liliána Zoé Balogh Zsuzsa
Szakmai konzultáns: Horváth Zoltán
Bemutató:2017. 08. 04.
Előadás ismertető

Alekszandr Ivanovics Kuprin (1870-1938), az orosz realizmus neves képviselője, 1897-ben írta meg híres elbeszélését, az „Allez”-t. Főhőse Nora, a lovas akrobata, aki egy vándorcirkuszban nő föl, és felnőttként maga is a cirkusz előadásainak résztvevője lesz. Az első szó, amit gyermekként megjegyez, az „Allez!”, mely klasszikus cirkuszi vezényszó, jelentése: “előre!”. Amikor megismerkedik a náluk vendégszereplő bohóccal, Menottival, azonnal beleszeret. A híresség kezdetben viszonozza Nora szerelmét, ám később elutasítóvá, és kicsapongóvá válik. Miután Nora rajtakapja őt, tehetetlenül próbálja visszahozni a szerelmet életükbe és leszámolni vetélytársnőivel, Menottitól azonban csak gúnyos mosolyokat kap viszonzásul. Nora végül kétségbeesésében felmászik az ablakpárkányra, és — miközben az életben utoljára kiadja a vezényszót: „Allez!” – kiveti magát az ablakon. Kuprin műve tűnődés a szerelem természetéről, annak különböző alakváltozásairól, a test és a lélek állandó konfliktusáról egy olyan egyedi világgal és szabályrendszerrel rendelkező környezetben, mint a cirkusz világa.

Az előadás egy különleges nemzetközi színházi workshop keretében jön létre a fiatal, magyar művészeket tömörítő Y Csoport és Gulnaz Balpeisova, kazah származású orosz rendezőnő közös munkájaként.

Gulnaz Balpeisova kazah származású alkotó, aki 2016 szeptembere óta a Vakhtangov Színház rendezője és színésznője. Gulnaz olyan orosz színházi hagyományokon nevelkedett, melyek a magyarországi színészoktatásban sem teljesen ismeretlenek: Sztanyiszlavszkij, Mejerhold vagy Mihail Csehov neve, tanításaik, gondolataik alapját képezik a magyarországi egyetemek, színi stúdiók oktatási rendszerének. Az Oroszországban alkotó rendezőnővel való közös munkára úgy tekintünk, mint ennek a színházi hagyománynak, és a két kultúra közötti párbeszédnek a folytatása, megújítása.

Az Y-csoport egy Budapesten működő, fiatal színházi alkotókból álló társulat. Olyan azonos generációhoz tartozó fiatalok közössége, akik arra vállalkoztak, hogy függetlenül, önerőből fogalmazzák meg magukat és találják meg saját színházi nyelvüket. Az Y Csoport jogi lebonyolítója a Pro Progressione Kulturális Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
A csapat tagjai közül négyen (Fábián Szabolcs,Kazári András, Hajmási Dávid és Móga Piroska) a Kaposvári Egyetem diákjaként, már az egyetemi éveik alatt megismerkedhettek az orosz színházművészettel, és tanulhattak többek között Viktor Rizsakovtól, aki egy két hetes nyári kurzus erejéig Kaposváron járt.

Információk

Az eseményt a Pro Progressione Kft támogatta


© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.