Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2016. június 5.
Emléknap Mátyás Irén és Bicskei Gábor tiszteletére (2016. június 4.)

Könyvbemutató, kiállítás, konferencia, filmvetítés és színházi előadás is várta a közönséget a Zsámbéki Színházi Bázison a szombati Mátyás Irén-emléknapon, amelyen az egykori igazgató nevét viselő emlékdíjat is átadták.

Június 4-én Mátyás Irén és Bicskei Gábor tiszteletére emléknapot rendeztünk.
A zsámbéki Művelődési Házban kiállítás nyílt Kocz Zsuzsa és Ilovszky Béla Zsámbékon készült előadásfotóiból. A kiállítást Balázs Csilla, a Művelődési Ház igazgatója nyitotta meg. Beszédet mondott Horváth László polgármester.
Sándor L. István kritikus „A Romtemplomtól a Bázisig. Mátyás Irén zsámbéki színháza” című új kiadványt mutatta be.
A zsámbéki temetőben megemlékezést tartottunk, ahol beszédet mondott Nánay István kritikus. Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatójának nekrológját Lázár Kati, az AlkalMáté Trupp – Máté Gábor és osztályának – levelét Jordán Adél olvasta fel.
Az emléknap konferenciával folytatódott a Műemlék Rakétabázison. A résztvevők megtekintették Mátyás Irén és Bicskei Gábor tiszteletére készült emlékfilmet.
Ezt követően kerekasztal beszélgetésre került sor, Nánay István kritikus, Jámbor József rendező, Simon Balázs rendező és Horváth Mihály volt bázisparancsnok részvételével. A beszélgetést Sándor L. István moderálta.
A konferencia második részében először került átadásra a Mátyás Irén Emlékdíj. Az emlékdíjat szakmai döntés alapján Hegymegi Máté rendező kapta, a KOHLHAAS című produkció rendezéséért, amely az elmúlt évben a Szkéné Színházzal koprodukcióban készült a Zsámbéki Színházi Bázison. A díjat Mátyás Kató és Árkosi Árpád művészeti vezető adták át.
A konferencia hátralévő részében beszélgetés zajlott a zsámbéki színház jelenéről, a jövőbeli tervekről és megalakult a Mátyás Irén Baráti Társaság is.
Este Bruno Schulz: Értekezés a próbabábukról avagy a Genezis Második Könyve című előadást mutatta be a Kompánia Színházi Társulat.

"A Romtemplomtól a Bázisig" című kiadvány megvásárolható vagy megrendelhető:

A könyv megvásárolható illetve megrendelhető:
Zsámbéki Tourinform iroda
(Zsámbék, Szt. István tér 3.)
tel: 23/342-318
mobil: 30/649-8899
email: info@zsambekinfo.hu

Letölthető anyagok
Mátyás Irénre emlékezve (AlkalMáté Trupp) (25,5 kByte)
Gedeon József nekrológja (16,4 kByte)

© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.