Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

A Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület

A Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület 2004. március 28-a óta, mint közhasznú egyesület működik.
A szervezetet a Zsámbéki-medence magánszemélyei, egyéni- és társas vállalkozásai, valamint társadalmi szervezetei az 1989. évi II. tv. alapján közhasznú tevékenységet folytató önkéntes szervezetet hozták létre azzal a szándékkal, hogy a kistérség természeti és kulturális értékeit ápolják és szélesebb körben megismertessék, a Zsámbéki-medence településeinek önkormányzatait idegenforgalmi feladataik teljesítésében segítsék. Tagjai
között 7 önkormányzat, 1 kistérségi tourinform iroda, 11 egyesület, 21 vállalkozás és 30 magánszemély található.

Az egyesület a medence földrajzi, történeti, és egyre erőteljesebben országos jelentőségű kulturális központja Zsámbék és a medence többi települése különböző vonzó és különleges természeti adottságai, idegenforgalmi, vendéglátó, szálláshelyi, sport és turisztikai lehetőségei összekapcsolására kíván törekedni. Tagjai sorába várja és segíti a Zsámbéki-medence települési önkormányzatait és mindazokat, akik készek együttműködni a kulturális örökség megóvásával, környezetvédelemmel, kulturális tevékenységgel, oktatással, ismeretterjesztéssel és a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő egyes rétegek képzésével és foglalkoztatásával kapcsolatos közhasznú feladataik ellátásában. Együttműködik az országos és helyi szervekkel, valamint a településekben rejlő lehetőségek egymást kiegészítő és erősítő kibontakoztatását segíti a Zsámbéki- medence valamennyi településén.

Mivel a környék települései egyenként nem tudnak kellő méretű és változatos összetételű programcsomagot önmagukban létrehozni, ezért az egyesület vállalta a települések közötti kis távolság és az eltérő specialitások alapján közös ajánlatok kialakítását, megfelelő marketing tevékenységgel ezek népszerűsítését, valamint értékesítését.
Eddig megjelent, a Zsámbéki-medencét bemutató kiadványai: PONTAZIN 2004.,2005.,2006.,2007.,2008 ( kistérségi kalendárium), „Bortúrák az Etyek-Budai borvidéken” ( magyar,angol,német nyelven), „Művészeti barangolások a Zsámbéki-medencében”, Múzeumok,műemlékek a Zsámbéki-medencében, a Tétényi fensíkon és Benta-patak völgyében, Szállás- és vendéglátóhelyek a Zsámbéki-medencében, Tétényi fensíkon és Benta-patak völgyében és a „Hegyen-völgyön a Zsámbéki-medencében” című kiadvány, mely utóbbi a Zsámbéki-medence Tájvédelmi Egyesülettel közös gondozásban született .
Önálló honlapunk: www.zsambekinfo.hu

Tevékenységünk felöleli a különböző kulturális rendezvények, kiállítások, konferenciák szervezését is, pl. az idén immár negyedik éve a rangos Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis nyári eseményeit, meghonosította és működteti a „nyitott műterem” programot, hagyományteremtő szándékkal megszervezte a 2006.március 26-án Budaörsön lezajlott I.Szakály Mátyás Kistérségi Kórustalálkozót.

Tevékenységünk fontos része a környező települések iskoláival és társ-civilszervezetekkel való közös akciók, programok, rendezvények szervezése, pl. földrajzverseny, szavalóverseny, két nagysikerű rajzpályázat gyerekeknek. A legfrissebb ötlet a „Zeng a lélek, zeng a szó” mottóval 2008.január 26-ra meghirdetett népdaléneklési versenyfelhívás a Zsámbéki-medence általános iskolás gyermekei számára.
2006.eleje óta szervezzük a kistérségi művelődésszervezői, programgazdái, cívil szervezeteinek vezetői számára azt a közművelődési szakmai „kerekasztalt”, melynek célja a rendezvények összehangolása és kiterjesztése, tapasztalatcsere, pályázati lehetőségek és civil menedzsment tanácsadás, hosszútávon a kistérségi identitás kialakítása, fejlesztése.

2006.április 1-től a Zsámbék Nagyközség Önkormányzatával kötött közművelődési megállapodás keretében önállóan működtetjük a Zsámbéki Művelődési Házat, a Magyar Turizmus zRt-vel kötött névhasználati szerződés alapján a Kistérségi Turisztikai Marketing Irodát.

2006.januárjától egyesületünk kezelésébe került a Zsámbék külterületén 7/02-es helyrajziszám alatt található 15hektáros egykor titkos, régi rakétabázis, melyet a Magyar Államkincstárral kötött szerződés értelmében kulturális célú hasznosításra megkaptuk.
Az objektumot 2005.augusztus 18-án ünnepélyes keretek közt 20.századi védett műemlékké nyilváníttatuk.

2006.szeptember 22-én megnyitottuk a Hadtörténeti Múzeum filiáléjaként működő „Földi Telepítésű Magyar Légvédelem Fegyvernemi Múzeumát”, mely hazánk egyetlen tematikus gyűjteménye.

2007 tavaszán egyesületünk kezdeményezte az Ökotárs Alapítvány által megismert „zöldút program” helyi megvalósítását, mely célból több kistérségi civilszervezettel és szakemberrel közösen megalakítottuk a BudaVidék Zöldút Szövetséget. A közös munkának köszönhetően 2008.május 10-én kerékpártúrával egybekötött rendezvény keretében átadásra került a BudaVidék Zöldút első, Zsámbék, Tök, Telki, Budajenő, Páty, Biatorbágy településeket összekötő szakasza.

© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.