Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2009. augusztus 18., kedd 10:00 - 2009. augusztus 23., vasárnap 16:00
LARP – work-shop Szentivánéji rémálom

Élő szerepjáték : anarchista színház, olyan felnőtt játék, ami fizikai improvizáción és teljes interaktivitáson alapul. “LARP” eredetileg rövidítés volt a “Live-Action Roleplaying”-re, magyarul élő szerepjátéknak nevezzük.

Augusztus 18-23

Anarchista Színház, Sebő Ferenc 2009
LARP – work-shop Szentivánéji rémálom-  élő szerepjáték profi színészekkel

Élő szerepjáték : anarchista színház, olyan felnőtt játék, ami fizikai improvizáción és teljes interaktivitáson alapul. “LARP” eredetileg rövidítés volt a “Live-Action Roleplaying”-re, magyarul élő szerepjátéknak nevezzük. Mai formájában a LARP a hetvenes évek óta létezik. Az elnevezés nemzetközileg rendkívül sokszínű kulturális formák együttesét jelenti. A közös vonásuk az, hogy valamiféle improvizációs színészi játék, az improvizálók konkrét karaktereket személyesítenek meg, és ha van nem-résztvevő közönség (ami nagyon ritka) a jelenlétük nem befolyásolja a játék menetét. Egy LARP szereplői (általában “játékosok”-nak nevezzük, vagy “résztvevőknek”) egyben a közönsége is - azok akikért a LARP létrejött. Ellentétben az improvizációs dráma gyakorlatokkal, vagy az előre megszerkesztett színházzal, az improvizáció ami egy LARP alatt születik, egyben a végtermékA Commedia del'Arte, a Sportszínház (Theater Sports), Augusto Boal “Fórumszínháza” vagy Grotowski korai interaktív színház kísérletei számos jellemzőjükben hasonlítanak a larpra.

Történelmi analógiaként megemlíthető az archaikus görög színház, vagy a 17-ik századi Francia és Svéd udvar színháza, valamint néhány a mai napig gyakorolt törzsi rituálé is. Az előadás bemutatásához mindenképpen szabadtéri helyszínre van szükség, de nem színpadra, hanem olyan területre, ahol a játék különböző helyszínei szimultán vannak jelen. Ezért választottuk a Zsámbéki Színházi Bázist a bemutató helyszínéül.

A „ Stáb”  a teljesség igénye nélkül, az alábbi munkatársakból áll:  Peer  Krisztián – író, Hód  Adrienn – koreográfus, Mizsei Zoltán – zeneszerző és Sebő Ferenc – rendező. 


© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.