Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2015. február 20.
Lüzisztráté projekt 2015 - beharangozó

A Lüzisztráté projekt egy tulajdonképpeni közösségi minifesztivál a Zsámbéki medencében, amely nőkről szól és a térségben (az agglomerációban) élő nők sorsát mutatja be, helyzetük javítását szolgálja. A nők történeteit állítja középpontba a Zsámbéki Színházi Bázis, a Zsámbéki Művelődési Ház és a budakeszi Kompánia Színházi Társulás összefogásával, a partnerszervezetekkel (Keszkenő Népdalkör, Gyermekliget Alapítvány) és a Norvég Civil Alap támogatásával.

Eredetileg a katonai bázisból kulturális bázis projekt része lett volna, amelyek keretében „elnőiesítjük”, békés hellyé tesszük az egykori katonai terepet, ám a Bázis helyzetének változásával, csak egyes események, például a főprojekt történik majd a Bázison, a többi közösségi esemény a Zsámbéki Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület időközben történt intézményi változásait követve nyit a város felé. Ezzel a város tereinek, közösségi tereinek intenzívebb felhasználását és így a projekt közösségi jellegének erősítését építette be céljai közé a projekt.

 

A projekt keretében, illetve a megadott témára már 2014 augusztusában-szeptemberében megvalósult egy együttműködés a Zsámbéki Színházi Bázis és a Kompánia Színházi Társulás között, Lukács László rendezésében, Artner Szilvia (a Lüzisztráté projektvezetője) művészeti vezetésével. A Penelopé retrospektív –  túlélés etűdök 12 lányra  című Zsámbékon született, női sorsokat összehasonlító összművészeti darab már a projekt szellemében született és záró előadása (2014 szeptember 20.) a Lüzisztráté projekt nyitó eseménye volt, közösségi beszélgetéssel. Ezt az előadást a projekt keretében szeretnénk még utaztatni Magyarországon és a határon túl is, a projektünket népszerűsítő beszélgetéssel az előadás után, komplex programként. (Gergye Krisztián: M/S (Marat Sade 12 női szereplővel és Mándy Ildikó: 1914 című, 2014 augusztusában a bázison bemutatott előadásait is a projektünk előzeteseként fogtuk fel.)

 

A projekt 2015-ös nyári évadra tervezett előadásai a Norvég Civil Alap és a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület együttműködésével a következők:

 

A Lüzisztráté keresése című előadás, amelyet egy közösségi színházi kutatás előz meg. Az előadás a Bázison rezidens budakeszi Kompánia Társulat előadásában Ardai Petra rendezésében (Space Theater, Amszterdam) a helyi, agglomerációban élő nők sorstörténeteit, küzdelmeinek és hétköznapjainak történetét dolgozza fel görög drámák női hőseihez passzítva, a női blues zenével kapcsolatos kutatások nyomán létrehozott zenei kísérettel. Az előadás egy performansz sorozat, egész délutáni közösségi program, amelyben az adatközlők (történeteiket nekünk ajándékozók) is részt vehetnek szándékuk szerint, és a végén feldolgozó beszélgetések lesznek szakértők bevonásával.

A projekt során a Zsámbéki Nyári Színház édesanyjának: Mátyás Irénnek a történetét is feldolgozzuk, és megemlékező ünnepséget tartunk a tiszteletére egy róla és a színházról készült könyv bemutatásával is. Két egymást követő napon lesz majd ismétlés a Katonai Bázis Pulcinella hangárjának tetején (ahonnan látni az egész Zsámbéki medencét), majd az egészet lezárva a rituális „sorsjavító” ünnepség maga. A projekttel nemzetközi fesztiválokra is beneveznénk.

Ehhez a fő projekthez  társul a többi, mai női történettel foglalkozó előadás, amelyeket a nyári színházi évadunkra, július-augusztusra tervezünk és a kiegészítő programok, amelyeket egész évre tervezünk és a projekt lezárta utáni időszakban is folytatni szeretnénk.

 

 

I.Ariadné klub

2014 októbere óta havonta létrejön egy találkozó, egy est, amelyre különböző női témákban előadókat hívunk meg közös beszélgetésre, vagy közös előadás, illetve film megtekintése után beszélgetünk az életutakról, a sorsfordító eseményekről az életünkben és mindenről, ami az agglomerációban élő nőket, anyákat, lányokat érintheti. A klubesteken résztvevőkre is számítunk a projekt kivitelezésében.

Szándékaink szerint a klub a Művelődési Házban a projekt után is tovább folytatódik.

 

 

II. Asszonyok éneke – kórus est

Zsámbék legrégebben (1971 óta) működő hagyományőrző művészeti csoportjának műsora az egykor nagysikerű Bakanóták című ( A Zsámbéki Színházi Bázis és a Dunaszerdahelyi Epopteia Színházi Műhely bemutatója Czajlik József rendezésében) előadás nyomában, helytörténeti kiegészítésekkel, Mátyás Irén emlékére. (A projekt helyi előzetese.)

 

Tervezett időpont. 2015 május vége

 

III.Nem. De hogy nem? - előadás

„Az interneten rengeteg nyomasztó vallomás és dokumentum olvasható az erőszakról. Változatos színházi- és képzőművészeti eszközökkel, valamint némi humorral megpróbáltuk érzelmileg eltávolítani magunktól a témát, hogy képesek legyünk továbbadni a bennünket is felkavaró történeteket. A már kész előadást Zsámbékon két - jazzben és elektronikus zenében egyaránt járatos - zenészbarátunk közreműködésével öntöttük új formába.” Kárpáti Pál rendező

 

Tervezett időpont: 2015. július vége

                   

IV. Tokai Andrea: Winnie – monodráma bemutató

Milyen a nő élete férfi nélkül? A temesvári Csiky Gergely Színház vezető színésznőjének átirata Beckett az Ó azok szép napok című műve alapján a Szkéné és a Púder Bárszínházzal közösen. Utána az Ariadné klub beszélgetése a színésznővel a határon túli magyar nők helyzetéről is.

 

Tervezett időpont: 2015 augusztus

 

V.Kérészművek: Piknik nőkkel - bemutató

Kreatív közösségi és művészeti relaxáció. A Lüzisztráté előadás beharangozójaként egy városi helyszínen, talán a Zárdakertben Goda Gábor és az Artus Stúdió társulatának interaktív, improvizatív színháza, közösségi eszem-iszom és kortárs dzsessz zene keretében, a budakeszi Angara zenekar részvételével.

2014-ben az évad legnépszerűbb eseményét tartották szintén a Kérész Művek speciális témájú piknikjével a Bázison.

 

 

Tervezett időpont: 2015 július vége

 

VI.Titkos Társulat: Két nő – zsámbéki bemutató

Az előadásban két, harmincas évei elején járó nő történetén keresztül lehetünk tanúi bizonyos jelenségeknek. Az elmúlt egy-két évtizedben kezdték szakemberek megfigyelni a szerepváltozásokból származó ún. kapunyitási pánik-jelenséget. Ez a mai fiatal generációra jellemző dilemmahalmazt jelöli: azt a paradox helyzetet, bénító állapotot, melyben iskolai végzettséggel, szülői támogatással, és viszonylag biztonságos szociális háló mellett sem tud az ember döntéseket hozni, irányokat kijelölni.  A valószínűleg a Zsámbéki Művelődési Házban látható előadásban színészek, táncosok és drámatanárok is szerepelnek. Kárpáti Péter rendezi, aki több, a fővárosban sikeresen továbbjátszott zsámbéki előadást is jegyez.

 

Tervezett időpont: 2015 július

 

Az előadás után a Művház udvarán közönségtalálkozót tartanánk a fiatalabb korosztálynak, színházi nevelési tanácsadók segítségével.

 

 

 

VII. Női én(ek)

A Gyermekliget Alapítvány művészetpedagógusainak és a töki Kisgöncöl Waldorf iskola diákjaiknak műsoros délutánja mesékkel a hagyományos nemi szerepekről és azok változásairól. Kézműves délutánnal, és közös mulatsággal egybekötve. A térség több művelődési házában, esetleg őszi művészeti fesztiválján is. Szeptemberben, iskola kezdetkor, záró programként.

 

Tervezett időpont: 2015 szeptember

 

 

VIII. Lüzisztrate szimpozion

 

Szakmai esemény a résztvevők, szervezetek és a támogató részvételével. Nők a művészetben, nők a családban és a helyi közösségekben. Összefoglaló prezentáció, meghívott előadók vitaindító előadásai.

 

Tervezett időpont: 2016.  január

 

IX. 2 Kiállítás

-

-

 

Tervezett időpont: 2016 március

 

 

                    


© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.