Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2014. szeptember 11.
A versek mondanak el a legtöbbet

Mándy Ildikó, rendező

- Téged elsősorban koreográfusként ismerünk. Táncos darab lesz az 1914 is?

- Nem.

- Hogyan jött a darab ötlete és kikkel valósítottad meg?

-Márkos Bercivel a zeneszerzővel beszélgettünk először talán 2013 végén, hogy kezdjünk el közösen gondolkodni az I Világháború témában, a 100 éves évforduló kapcsán. Az én életemet a második világháborúra való emlékezés kísérte, a sok háborús szovjet, amerikai és magyar, majd később francia, olasz, japán filmmel. Nagyon kevés, mondhatni semmi emlékem nem volt az I világháborúról, még a családi környezetből sem, lévén nagyapáimat nem ismertem, akik beszélhettek volna róla. Elkezdtem tehát az információkat begyűjteni erről az időszakról.

Nagyon hamar megtaláltam az előadáshoz Záhonyi Enikőt, akit egy előadásban láttam, hallottam dalokat énekelni. Az Ő segítségével az Orvostörténeti Múzeumban megtaláltuk az előadás vázát adó naplót (Ádám Éva: a Hadak útján), és kiválasztottuk a megzenésítésre szánt verseket (Morgenstern, Kassák, Palasovszky, Babits).
Zenés színházi előadásban gondolkodtunk (képzeltünk, álmodtunk) kezdetektől fogva.
Bánki Róza jelmeztervezőt kértem fel, hogy gondolkodjunk együtt és Kallai Nóra játszik csellón az előadásban.

- Mi volt a koncepciód, a munkamódszered az előadás megvalósítása során?

- Rengeteg anyagot gyűjtöttünk össze Enikővel. Egyre több és több információ gyűlt össze
Mégis úgy tűnt, a versek mondanak el a legtöbbet. A megzenésített dalok hatása erősebb, mint bármely más szöveg. Tehát a legnehezebb feladat volt, hogy milyen szöveg maradjon meg. Minden tervezett kellék, kütyü, videó elmaradt a próbák folyamán, és maradt az eszköztelenség. Maradt a színésznő, a jelmez, a szöveg, a versek, a zenék, egy csellista és a helyszín, a Bázis.


- Miért választottátok a Bázist helyszínül? Honnan ismered a helyet?

- Első pillanattól fogva nem színházi térben gondolkodtunk. A Bázis ideális helyszín az előadáshoz, a háborús nyomokkal a természet kellős közepén.
Sokat jártam előadást nézni a Bázisra.

- Tervezed a darab tovább játszását?

- Igen. A tervek szerint a Scallabouche Színház termében, a Jurányiban játsszuk tovább.
De az már egy más előadás lesz. Az új tér, (akár egy black box színházterem, vagy egy kiállító terem, vagy bármilyen más inspiráló tér), egy más helyszín meg fogja változtatni az előadást.

- Mik a terveid a következő évadra?

Szeretnénk folyamatosan játszani! Ez lenne a legfontosabb. Hogy lássák minél többen az elkészült előadásokat. Állandó játszóhely nélkül ez nagyon nehéz…
Az 1914 mellett négy Shakespeare feldolgozás van a társulat repertoárján.
Legközelebb a (Lady) Macbeth-ek előadást játsszuk szeptember 18-án a Bartók 22-ben (a Shakespeare Fesztivál keretében), majd rendszeresen játsszuk a Mozdulatművészek Házában, (november 7., december 12.)
A Hamlet feldolgozásunkat játsszuk majd a Nyitott Műhelyben. Helyet keresünk a Shakespeare Szonettek előadásunknak és diákoknak nagyon szívesen játszanánk a Rómeó és Júlia feldolgozásunkat.
Vidéken is remélem lesz még lehetőség bemutatkozni az év végéig. Tervek, új darab terv van, pénz még nincs a megvalósítására. (www.ildikomandy.org)

 

-bázispress-

© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.