Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2014. augusztus 26.
Beszélgetés Kárpáti Péterrel
Hiányozni fog a tűz meg a ciripelés

De egyébként fontos volt számunkra a csillagos ég és a zöld. Nagyon szerettük volna itt kipróbálni az előadást, mert az egész darab alapja a Szukkot (a haszidok Sátoros ünnepe), amikor a családok kiköltöznek a kertbe, építenek egy sátrat, hogy ott kell éjszakázzanak, és mesélnek.

A negyedik kapu címmel látható a FÜGE Produkciós Iroda, a Gólem Színház és a Titkos Társulat közös elő-bemutatója szombaton és vasárnap este a Volhov hangár előtt, illetve rossz idő esetén benn a hangárban. Kárpáti Pétert a már többször is bemutatott darab íróját, a jelenlegi előadás rendezőjét kérdeztük a munkáról, próba után, éjszaka, tücsökciripelés közepette.

- Miért a Bázist választottátok a bemutatóra?

Egyrészt, mert a csapat nagy részének fontos a Bázis, hiszen több, mint a fele itt nőt fel, illetve legfontosabb élményei ide kötődnek. Ketten, Szabó Sipos Ágoston a zenészünk és a dramaturg Zsigó Anna - akik itt jöttek össze, - most fognak összeházasodni szeptember elején. De egyébként fontos volt számunkra a csillagos ég és a zöld. Nagyon szerettük volna itt kipróbálni az előadást, mert az egész darab alapja a Szukkot (a haszidok Sátoros ünnepe), amikor a családok kiköltöznek a kertbe, építenek egy sátrat, hogy ott kell éjszakázzanak, és mesélnek. Tulajdonképpen ebből a mesélésből indul a darab, és az a helyzet, hogy szerettük volna tényleg kipróbálni, hogyan hat mindez valódi tűznél, és valódi tücsökciripelésnél. Úgy látjuk, hogy elég jól működik.
Fotó: theater.hu-Ilovszky Béla
Jelenet az előadásból

- Hol próbáltátok a darabot előzetesen és hol fogjátok tovább játszani?

A Jurányiban próbáltuk és valószínűleg ott is fogjuk játszani, de hiányozni fog a tűz meg a ciripelés.

- Miről szól a mese?

Legendák alapján készült a történet. Olyan tíz éve írtam ezt a darabot, volt már belőle előadás. A Forgács Péter rendezte a Radnóti Színházban, és Novák Eszter is csinált belőle egy csodálatos előadást (A Jászai Mari Színház és a Móricz Zsigmond Színház közös produkciója), amelyben az egyik színész Tóth Ildi volt, aki ebben is játszik, és, akivel már beszéltük előtte, hogy a darab felkínál egy másfajta megközelítési lehetőséget is, amit érdemes volna kipróbálni.
Fotó: theater.hu-Ilovszky Béla
Tóth Ildikó, Fodor Tamás

- Mi az, amitől aktuális most ez?

Semmitől, és pont az benne a jó. Csendes, gondolkodós, humoros, semmi agresszió nincs benne. Arról szól, hogy együtt vagyunk és be lehet menni a csöndbe. Pesten is úgy szeretnénk játszani, ahogy itt is, hogy egy koncerttel folytatjuk, és, aki akar az maradjon ott, akár ott is alhat. Az egész arról szól, hogy lelazuljunk, lecsendesedjünk-

- Kikből áll a csapat?

Elég kemény csapat van: Tóth Ildikóról már szó volt, rajta kívül Fodor Tamás, Nagy Zsolt és Sipos György színészek szerepelnek a darabban. Két zenészünk van: Szabó Sipos Ágoston és Csizmás András. Teljes volt az együttműködés, tulajdonképpen együtt is rendeztük az előadást. Mindent megbeszéltünk, adramaturg Zsigó Annával, a lányommal Kárpáti Lizával, Iszák Lili tervezővel, Borgula András konzulenssel. Totális közösségi munka volt és szerencsére egy örömmunka. Inspirálták az emberek egymást.
Sipos György, Kárpáti Péter, Tóth Ildikó

- Hogyan kezdődik neked az évad?

Egy darabot írok, Bodó Viktornak, aki Hamburgban fogja megrendezni, most azt kell befejeznem. Utána pedig ezt októberben bemutatjuk Pesten ezt az előadást.

Forrás: Zsámbéki Színházi Bázis

© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.