Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2011. augusztus 1.
Figaro felturbózva

A szünidőben a gyerek nem olvas, nem ír, nem számol, lassan nem is beszél, csak „gépezik” a szobában. Kicsalogatnánk valami jó kis nyári programra, hiszen annyi a fesztivál. Hogy vinnénk-e operába vakáció idején? Valószínűleg eszünkbe se jutna. Mi sem járunk.

Egyáltalán színházba is lassan már csak könnyed darabokra, mert feszülünk eleget a mindennapjainkat jelentő deszkákon. Pedig lehet az opera olyan is, amit megszeret az is, aki eddig nem ment a közelébe. Ezt a vakmerő kijelentést azonban nem könnyű elhinni, nekünk sem sikerült elsőre.

Az opera szó hallatán a legtöbben nem sietünk jegyet venni, ám ha egy nyári színházi fesztivál kínálatában bukkanunk rá, valahogy közelebb kezdjük érezni magunkhoz. A Filomela Zenés Színház fiatal énekesei fogták Mozart „Figaro házasságát”, és lerövidítve megpróbálták élvezhetőbbé tenni azok számára is, akik eddig idegenkedtek ettől a műfajtól. Az eredeti három órás darabot a társulat másfél órában adja elő, arra törekedve, hogy a zene és történet lényege azért megmaradjon.

A dalokat magyar nyelven éneklik, a mellékcselekményeket narrátor meséli el, ami nemcsak megkönnyíti a történet érthetőségét, hanem nagyon sok lehetőséget ad arra is, hogy a szereplő, „Basilio” összekacsintson a közönséggel, fondorkodjon, összekuszálja a szálakat. Használnak saját díszletet, saját maguk által varrt jelmezeket, ha a háttér engedi fényfestést is.

A társulati tagjai valamennyien képzett művészek, ám közülük többen is rendelkeznek „polgári foglalkozással” is. Van, aki ügyvéd, van, aki óvópedagógus és van, aki ifjúsági zenés programokat szervez a MÜPA-ban.

Mozart karaktereiről így mesélnek az alkotók: „A cselédlányra áhítozó, de a feleségére mérhetetlenül féltékeny „Fejszés Gróf”: kedvenc mondása: - Kihúzom a kardom! Mi fejszére cseréltük a kardot, mert szerintünk ezen a figurán Mozart is jókat nevethetett…”

„Cherubino igazi kamasz, nagyon-nagyon szeretne szerelembe esni. Verseket ír, és szaval, minden szoknyát célba vesz – a színpadon és a nézőtéren (!) egyaránt. A nők anyáskodnak felette, a férfiak féltékenyek rá. Amikor női ruhába bújik, nevetünk rajta, de aggódunk, amikor a gróf fejszével kergeti…”

A Filomela Zenés Színház mindenképpen szeretné a gyerekeket, tizenéveseket is becsalogatni az operába, megmutatni nekik, hogy az operaelőadás is lehet fiatalos, lendületes és közvetlen, melynek során észrevétlenül másznak a fülbe a klasszikus dallamok.

Mi kíváncsiak lettünk. A gyerek az idén opera előadásra megy.

Figaro házassága Augusztus 6. 20.30. Romtemplom

Kosztolányi Éva

© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.