Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2010. július 18.
Bakanóták

A tervezett négy előadás helyett két alkalommal, július 22. és 23-án este 7 órától láthatja a közönség a dunaszerdahelyi Epopteia Színházi Műhely és a Zsámbéki Színházi Bázis együttműködésével létrehozott, Bakanótákat, melyet Czajlik József rendez. Czajlik Józseffel készült interjút a Hírek menüpont alatt olvashatják.

A változás oka ebben az esetben is az a helyzet, ami a 2009-ben elfogadott előadó-művészeti törvény nyomán a VI. kategóriába sorolt színházak esetében előállt. A 2010-es év működési támogatására szolgáló pályázat nem került az első negyedévben kiírásra és elbírálásra – ami működési támogatás esetében szükségszerű lett volna.
Fotó: theater.hu - Ilovszky Béla
Lakatos Róbert, Gál Tamás
Ennek hiányában a nonprofit civil szervezetként működő Zsámbéki Színházi Bázis és a szlovákiai Dunaszerdahelyen szintén egyesületi formában működő Epopteia Színházi Műhely más forrásokból összeszedett kicsi költségvetésből Czajlik József vezetésével egy, az eredeti elképzeléshez képest más – ám reményeink szerint így is figyelemre érdemes dolgot hoz létre, melyet szeretne a bázis légvédelmi múzeumában csütörtökön és pénteken este 7 órakor az érdeklődőknek is megmutatni.

Szeretettel várunk ezért július 22 és 23 kora estéjén mindenkit. Nem csak azért, hogy velünk legyenek abban a kísérletben, hogyan tudunk a zsámbéki színházi fesztivál működésének 28. évében a nehéz helyzetben is talpon maradni, hanem hogy az Epopteia Műhely, a Rév zenekar és a Zsámbéki Keszkenő Népdalkör közös munkájából megszülető, színházi szempontból sem érdektelen esemény részesei legyenek.
Fotó: theater.hu - Ilovszky Béla
Czajlik József rendező
Czajlik József rendező írja erről:

A mostani bemutató teljesen más lesz, mint amit beharangoztunk, más a szereposztás, más a koncepció, más a történet, más a zene, minden más. A próbafolyamat két hétre csökkent és egy színész marad a négy helyett. Bemutató előadás helyett workshop, vagy munkabemutató, vagy vázlat vagy ilyesmi, marad viszont a cím.: Bakanóták. Forráshiány okán. Ez minden változás oka. Az új helyzet, új irányt szabni kényszerített, mint a török hódoltság és a második világháború idején felcsendülő bakanóták Zsámbék lakosait (helyet)változtatni kényszerítettek..
Fotó: theater.hu - Ilovszky Béla
A Rév zenekar
Úgy döntöttünk, hogy Mátyás Irénnel karöltve jövő év júniusáig egy önálló előadás létrehozásához elegendő anyagot gyűjtünk a zsámbékiaktól, zsámbékról, és önmagukról. A zsámbékon átvonuló történelem nyomait keressük a töröktől a rakétabázisig. Megszólaltatunk helyibelieket és nem helybélieket, megkérjük őket, hogy meséljenek.
Fotó: theater.hu - Ilovszky Béla
Zsámbéki Keszkenő Népdalkör
Ez a forráskeresés már zajlik. Ennek irányait, felvetéseit, lehetséges határait lesz képes felmutatni a mostani előadás, szóval, katonadallal, népzenével. Jövő nyáron pedig több szereplővel, zenészekkel és újra a zsámbéki asszonykórussal együtt a feltárt forrásokat egy főmederbe terelve színházi előadássá formáljuk. Mindkét alkalommal a bázis területén kiállított harci járművek közt. A mostani alkalommal mellőzzük a teatralitást,(nyári) színháziatlan időpontban, este hétkor kezdünk, díszletek és jelmezek nélkül, nyersen. Tekintsék ezt az alkalmat egy tanulmányi időszak nyilvános lezárásaként.
Fotó: theater.hu - Ilovszky Béla
Jelenet az előadásból

Váradi Nóra

© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.