Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2018. augusztus 13.
Az írónő szerepében Gajdó Delinke
Szelíden és Szilárdan
Hitvallás Szabó Magda műveiből, életről, családról, hitről, hivatásról

A 20. századi magyar irodalom nagyasszonya 100 évvel ezelőtt született, és 10 évvel ezelőtt halt meg. Gajdó Delinke színművésznő és Daragics Éva tanárnő együttműködésében, avatott megfogalmazásában készült el a "Szelíden és szilárdan" című irodalmi előadás, amely felidézi az írónő kivételes pályaívét.

A remekül összeválogatott regényrészletek elénk tárják Szabó Magda egész életét: gyermekkorát, tanulmányait, íróvá érését, szüleihez fűződő kapcsolatát, Szobotka Tiborral kötött házasságát.

" Bár vallom, hogy a színház társasjáték, mégis jó pár éve foglalkoztat a gondolat, hogy kellene egy olyan előadást készíteni, amelyben példa és iránymutató magyar női sorsot tudnék megjeleníteni. Tavalyelőtt nyáron "megvilágosodtam": Szabó Magdához kell fordulnom. Így született meg a Szelíden és Szilárdan című előadás, melynek kiinduló szövegkönyvét a volt művészettörténet tanárnőm, Daragics Éva válogatta össze Szabó Magda műveiből, interjúiból, azzal a céllal, hogy a hihetetlenül gazdag, szeretettel és megpróbáltatásokkal telített íróóriás életéből és családjának múltjából (ahol szintén embert, hitet és türelmet próbáló női sorsok jelennek meg) minél többet megmutathassunk.
Magdus (remélem, megbocsájtja nekem, hogy mint minden szerettemet, Őt is becézem) olyan gyermek, nő, feleség és ember volt minden gyengeségével, gyengédségével, erejével, konokságával, hitével és olyan író nyitottságával, rejtelmességével, gazdagságával, akit nem lehet nem szeretni, nem lehet nem játszani, nem lehet nem megmutatni minél több embernek, minél több olvasatban, minél több megvilágításban." ( Gajdó Delinke)

Az előadásban megelevenedik Szabó Magda anyai nagyszüleinek a családja, az édesanyja Jablonczay Lenke, az édesapja, Szabó Elek, Cili, a fogadott testvér (…), Szobotka Tibor, az imádott férj, Debrecen, felvillan Kumacs és természetesen végig "jelen van" Szabó Magda, gyermekként, serdülő leányként, szerelmesként, barátként, özvegyként, hallhatatlanként…


augusztus 19 | 20.30 | Zárdakert
------------------------
Jegyértékesítés és információ:
Tourinform Zsámbék | 2072 Zsámbék, Szent István tér 3.
23/342-318 | info@zsambekinfo.hu
Jegyárak: Felnőtt jegy: 2.500 Ft | Diák/nyugdíjas jegy: 1.000 Ft
Jegyek válthatók az előadások napján a helyszínen és a jegy.hu online felületén. Pénztárnyitás az előadás kezdete előtt egy órával. Csak készpénzes fizetési lehetőség.
Az előadás helyszíne: Zárdakert, Akadémia utca
© 2022. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.