Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2018. június 20.
Y.EAST FESZTIVÁL
Jiří Menzel sörét isszák

A Zsámbéki Színházi Bázis idei első programja a Y.EAST fesztivál június 21-től várja az érdeklődőket. Hogy milyen lesz az idei kulturális kínálat, arról a két fő szervezővel Lucie Orbókkal és Orbók Áronnal beszélgettünk.

Mire számíthatnak a színház- film- és zenerajongók a harmadik Y.EAST fesztiválon?

Orbók Áron: Megint lesz foci, most a VB lesz nem EB. De a viccet félretéve, sok újdonsággal sikerült idén is készülni. A fesztivál most is a színházra fókuszál, zenére, filmre, de most sokkal többet akarunk kínálni, mert sok barátunk csatlakozott és az a cél, hogy próbáljuk együtt csinálni a fesztivált, bevonni a látogatókat is nagyon aktívan a történésekbe.

Lucie Orbók: Az egész helyszínt is átrendeztük. Mivel a múzeum elköltözött, most azon a területen lesz egy cirkuszi sátor felállítva, lesz társasjáték sarok és sok sportlehetőség, foci, pingpong, tollaslabda. A színházi kínálat is bővült, idén hat országból jönnek a társulatok, a visegrádi országokból, Szlovéniából és Szerbiából. Fókuszálunk a kortárs drámákra és a tárgyszínházra. Sok darab lesz, ami nem csak a felnőtteknek szól, hanem a gyerekeknek is, azaz inkább ifjúsági előadásnak mondanám. Jön például egy cseh-szlovák csapat, akik átdolgozták a Macbeth-et és magyarul fognak játszani.
Zenekarok közül kiket emelnétek ki?

A Fekete Seretlek egy cseh-szlovén-szlovák csapat, balkán zenét játszanak, nagyon bulizós stílusban. Egy magyar daluk is van, de én nem értem, hogy mit énekelnek, szerintem ők se.

Mi lesz a fesztivál söre?

Az kötelező, hogy legyen sör! Most a Postřižinské lesz az. Jiří Menzel Sörgyári capriccioja játszódott abban a sörgyárban, ahol ezt gyártják. Hrabal ott is lakott, sőt dolgozott is ott. Ebben a sörgyárban van az a kémény, ahová a filmben is felmásztak…szóval itt ihletődött a regény. Emellett ez egy nagyon finom sör. Természetesen lehet majd kóstolni a helyi borokat és pálinkákat is.
Szentiván-éj is a fesztivál idejére esik. Lesz valamilyen program, ami ehhez kapcsolódik?

Igen, a 23-24-i éjszakára tervezünk az Y csoporttal egy nem hagyományos Szentiván-éji szerelmes sétát. A nézők kettesével indulnak útnak és személyes színházi élményt kapnak.

Milyen filmeket nézhetünk majd?

Milos Forman emlékére a Hairt vetítjük és már régen szerettük volna a Rocky Horror Picture Showt is. Lesznek magyar rövidfilmek is fiatal alkotóktól. Illetve egy jó kis borzongáshoz, horrorfilmet is műsorra tűzünk, a régi klasszikusok közül. Hogy utána, hogy mennek majd haza a bázisról, azt nem tudom…

Hogy alakulnak a belépőjegy árak?

A napi jegy 3000 Ft, a négy napos bérlet 10 000 Ft lesz. Itt egy nap alatt van 3 előadás, 2 koncert, több vetítés. Az a célunk, hogy idén ne csak a színház miatt jöjjenek az emberek, hanem hogy ott maradjanak és 3-4 napig ott tartalmasan tudják eltölteni az időt éjjel, nappal.
Hogy lehet feljutni a Bázisra annak aki nem kocsival megy?

Újítás, hogy lesz egy jelölt gyalogút, ami 20 perc Zsámbék központjától, valószínűleg az a legkényelmesebb a Nyakason keresztül és lesz egy bejárat a Bázis hátsó részén, hogy ne kelljen körbe jönni a főkapuig.

Most is lesz esküvő a fesztiválon?

Mindenképpen szeretnénk. Ha minden igaz egy szlovákiai magyar-angol pár fog egybekelni, de a srác még nem tudja.

Nógrádi Tímea

© 2022. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.