Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2017. június 13.
Zsámbéki Színházi Bázis
Színház hegyen-völgyön

P R O G R A M

2017. június 25. - szeptember 3.

 

06. 25. | 20.00 | Művelődési Ház

IRÉN LEVELE

Az MMA, a Zanotta Art és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciója


 

 

Bereményi Géza

Bereményi Géza a kortárs magyar kultúra egyik legnépszerűbb, legszínesebb egyénisége. Sokoldalú és nehezen beskatulyázható alkotó, aki minden irodalmi műfajt kipróbált. Az Irén levele Bereményi Géza Legendárium c. családregényében jelent meg 1978-ban. Irén csak egy levelet ír a testvérének, de közben elmeséli az életét. Látjuk a visegrádi SZOT-üdülőt a sálat kötögető szobatársnőkkel, a gyömrői ház kertjében hallgatózó ismerőst, az árnyékos presszó törzsvendégeit, érezzük a 70-es évek sűrű hangulatát.

 

 

Újhelyi Kinga

Az előadásban Újhelyi Kinga Jászai-díjas színművész alakítja Vetró Irént, aki a Bereményi – Cseh Tamás dalokból már mindannyiunk közeli ismerőse. Pál Hunor több karaktert is megformál: egyszerre groteszk és virtuóz, ahogyan időnként belép a történetbe és jelen idejűvé varázsolja Irén visszaemlékezéseit.

 

Író: Bereményi Géza

Szereplők: Újhelyi Kinga Jászai Mari-díjas, Pál Hunor

Zeneszerző: Horváth Károly

Zenei vezető: Gáspár Álmos

Dalszövegek Bereményi Géza írása alapján: Újhelyi Kinga

Dramaturg, rendező: Lőrincz Zsuzsa


 

07.07. | 20.00 | Romtemplom

ZRÍNYI ILONA

A Klebersberg Kultúrkúria produkciója

A monodráma hitelesen mutatja be Zrínyi Ilona sokarcú, izgalmas alakján, drámai sorsán keresztül a magyar történelem egyik legbonyolultabb s egyben legvitatottabb korszakát.

 

Juhász Róza

 Zrínyi Ilona Thököly Imréhez és fiához, Rákóczi Ferenchez fűződő viszonya alkotja a darab fő gerincét. Mint nő, mint anya, s egyben a hazaszeretet példátlan emblematikus személyisége jelenik meg az előadásban, s teszi hitelessé a konfliktusok közötti emberi nagyságát.

 

Író: Hedry Mária

Zrínyi Ilona: Juhász Róza

Díszlet, jelmez: Libor Katalin

Zene: Rossa Levente

Dramaturg: Kulcsár Edit

Rendező: Árkosi Árpád


 

07.14-15. | 20.00 | Műemlék Rakétabázis

HINTÁK

A Zsámbéki Színházi Bázis produkciója

 

Peremartoni Krisztina és Soltész Bözse

Négy hinta, fel-le, fel-le. Négy női sors, kettő mai, kettő pedig évszázadokkal korábbi. Hogyan fonódnak össze a sorsok? Hogyan gyötri és szereti, rángatja földre és röpteti égbe egymást anya és lánya? Össze vagyunk kötözve egymással mi, emberek, életre-halálra? És kinek jut élet, kinek halál? Magunkat áldozzuk fel vagy a másikat?

Mindannyiunk életében előkerülő kérdések, melyek most élesben robbannak a színpadon. Két kortársunk, akik egyáltalán nem szentek. És két szent a múltból, akik egyáltalán nem szenteskednek. Nagyon is szenvedő, szenvedélyes emberek. Hogy mit keresnek a színpadon? Talán ez is kiderül.

 

Író: Lackfi János

Szereplők: Peremartoni Krisztina, Soltész Bözse

Látvány: Galgóczy Judit

Technika: Vadász István

Kommunikáció: Bognár Éva

Rendező: Galgóczy Judit

 

Az eseményt a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta


 

07.21-22. | Zárdakert

ZSÁMBÉKI ZSIBONGÓ

családi báb/játékos napok

A mese, a szabad játék és az alkotás örömének ünnepe július 22-én 10 órától sötétedésig a romantikus Zárdakertben: egy igazi családi nap neves vándor bábosokkal és népijáték-mesterekkel. A MárkusZínház, Fabók Mancsi Bábszínháza, a felvidéki Csavar Színház, a Mikropódium és a Kereplő Színház varázsolja el a gyerekeket, kamaszokat és felnőtteket mesével, humorral.

 

A háromágú tölgyfa tündére (Fabók Mancsi Bábszínháza)

 

Az előadások mellett betyárpróbák, babusgató, illatjáték, kézműves játszó és táncház várja a nagyérdeműt. Sőt még egy igazi régi fotó is készülhet a családról.

 

Nyitóprogram: 21-én 20.30-kor A helység kalapácsa a MárkusZínház előadásában.


Az eseményt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta


 

07.31.-08.06. | Műemlék Rakétabázis, Művelődési Ház

AMATŐR SZÍNHÁZI RENDEZŐKÉPZÉS ÉS HATÁRON TÚLI ÉS HAZAI AMATŐR SZÍNJÁTSZÓK XXV. TALÁLKOZÓJA

Az amatőr színjátszók találkozója Zsámbék színházi tradícióinak egyik legjelentősebb, közel harminc éves hagyományra visszatekintő eleme. Olyan támogató közeg, amelyben a környező országok magyarlakta területein élő és dolgozó diákszínjátszó csoportok rendszeresen találkozhatnak és megismerhetik egymás munkáját. A találkozó kiemelt célja, hogy teret engedjen a tehetségek kibontakozásának, ösztönző környezetet biztosítson a szakmai fejlődéshez és a sorsproblémák feldolgozásán keresztül elősegítse egy-egy közösség önművelését, magára találását. Különösen fontos ez azokon az elszakított területeken, ahol kisebb teret kap a kultúra, a színházművészet. A találkozókon szakmai zsűri értékeli a bemutatott produkciókat. A zsűri tagjai között olyan neves szaktekintélyek foglalnak helyet, mint Regős János, színész, rendező, Árkosi Árpád, Jászai-díjas rendező, Zalán Tibor József Attila-díjas író, dramaturg.

 

Zalán Tibor a 2016-os amatőr színházi workshopon

A fesztiválhoz hosszú éveken át amatőr színjátszó rendező képzés is társult, amit a 2016-os évadban egy 3 napos workshop formájában újraindítottunk. Az idén egy hetesre bővített tábor célja olyan tehetséges színházi alkotók kiművelése, akik a jövő amatőr színházi közegének meghatározó alkotói és képviselői lehetnek. A kurzus résztvevői olyan neves rendezőktől tanulhatják a színházi munka különböző aspektusait, mint Czajlik József és Szabó K. István.

 

Az eseményt a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatta 

08.04. | 20.00 | Műemlék Rakétabázis

ALLEZ! (HEPP!)

Az Y Csoport produkciója

 

Móga Piroska

Alekszandr Ivanovics Kuprin (1870-1938), az orosz realizmus neves képviselője, 1897-ben írta meg híres elbeszélését, az „Allez”-t. Főhőse Nora, a lovas akrobata, aki egy vándorcirkuszban nő föl, és felnőttként maga is a cirkusz előadásainak résztvevője lesz. Az első szó, amit gyermekként megjegyez, az „Allez!”, mely klasszikus cirkuszi vezényszó, jelentése: “előre!”. Amikor megismerkedik a náluk vendégszereplő bohóccal, Menottival, azonnal beleszeret. A híresség kezdetben viszonozza Nora szerelmét, ám később elutasítóvá, és kicsapongóvá válik. Miután Nora rajtakapja őt, tehetetlenül próbálja visszahozni a szerelmet életükbe és leszámolni vetélytársnőivel, Menottitól azonban csak gúnyos mosolyokat kap viszonzásul. Nora végül kétségbeesésében felmászik az ablakpárkányra, és — miközben az életben utoljára kiadja a vezényszót: „Allez!” – kiveti magát az ablakon. Kuprin műve tűnődés a szerelem természetéről, annak különböző alakváltozásairól, a test és a lélek állandó konfliktusáról egy olyan egyedi világgal és szabályrendszerrel rendelkező környezetben, mint a cirkusz világa.

 

Író: Alekszandr Kuprin

Szereplők: Bognár Anita, Király Orsolya, Móga Piroska, Boros Ádám, Fábián Szabolcs, Hajmási Dávid, Kazári András

Díszlettervező: Dinara Sisembaeva

Dramaturg: Varga Zsófia

Fénytechnika: Hankó János

Jelmeztervező: Csomor Katerina

Rendezőasszisztens: Balogh Zsuzsanna

Rendező: Gulnaz Balpeisova

Az eseményt a Pro Progressione Kft támogatta.


 

08.11. | 20.00 | Műemlék Rakétabázis

FAUSZT

A Zsámbéki Színházi Bázis és a Szép Színház Stúdió közös produkciója

 

Jámbor József

Fauszt eljutott odáig, hogy mindent tud. Világa minden szegmense oksági elemekre esik szét, Mefisztó nem megkísérti őt, hanem ő maga válik Mefisztóvá – ez egyébként a „kísértés”, „jelenés”, „jelenet” szavak más lehetséges interpretációja, melyet eleve magukban hordoznak. Megszerzett gyűlölt tudásában nincs helye a vágyaknak, céloknak, kihívásoknak, győztes örömnek, igaz, a bukás miatti összeomlásnak sem. Fauszt-Mefisztóként nekiindul visszaszerezni egykori igazi életét és illúzióit, ám pengeéles gondolatai nem engedik, hogy hazugságba, öncsalásba ringassa magát, megoldást csak úgy találhat, ha az valóban létezik." Hogyan lehet normális emberi és hiteles művészi életet élni? Lehet-e? Vagy önmagában az erre való vágy nem több puszta önzésnél?

 

Írta, játssza és rendezte: Jámbor József


 

08.12. | 16.00., 18.00. | Műemlék Rakétabázis

SZTALKER

A Zsámbéki Színházi Bázis és a Szép Színház Stúdió közös produkciója

 

Sztalker - Jámbor József

Az alaptörténet követi a Sztrugackij-novella és a Tarkovszkij-film vonulatát: Valamikor 20 évvel ezelőtt ismeretlen, hatalmas erők – földönkívüliek, angyalok, ki tudja? – látogatták meg a bolygónak ezt az Isten háta mögötti szegletét, s egy pillanat alatt eltüntették az ott lakókat. A terület Zónává változott, a földi fizikának ellentmondó különös – és szinte minden esetben gyilkos – belső törvényekkel a külvilág elöl szigorúan elzárva. Csak Sztalker és a vele hasonszőrűek reszkírozzák meg – a Zónában talált földönkívüli itemekért kapott nyomorúságos keresmény reményében – a behatolást, s olykor-olykor útitársak becsempészésére is sor kerül, némi baksisért. A Zóna ugyanis titokzatos tulajdonsággal bír – közepén, a cirill-betűs varázsjelekkel telepingált Szobában (Kómnata) állítólag teljesülnek a legtitkosabb álmok, vágyak.

A darab világa a XXI. sz. elejének magyarországi viszonyaira hajaz. Ehhez képest a történetbeli Zóna a Bázis.

Jámbor József 16.00 órától angol, 18.00 órától magyar nyelven kalauzolja végig a nézőket a Bázison.

 

Író: A. és B. Sztrugackij

Szereplők: Jámbor József, Boros Ádám, Erdei Péter, Farkas Ildikó, Pásztor Márkó, Lajter Márkó Ernesztó, Selmeczi Bea

Rendező: Jámbor József


 

08.12. | 20.00 | Műemlék Rakétabázis

Börtönbújócska - Sade-Fiction

A Zsámbéki Színházi Bázis és az Anyaszínház közös produkciója

 

Menszátor Héresz Attila

A charentoni elmegyógyintézetbe új ápolónő érkezik. Fiatal, zárkózott, tekintetéből árad a romlatlanság… Sade megpróbál szóba elegyedni vele, ami nagy nehezen sikerül. A márki elképedve szembesül azzal a ténnyel, hogy a lány egyáltalán nem hallott róla, nem ismeri itt létének az okát, amit természetesen jogtalannak tart. Az ápolónő sem érti, miért van itt, hiszen nem tűnik bolondnak… A lány kölcsön kéri Sade egyik könyvét, hogy megismerje ápoltját…Másnap, elolvasva a bűnnel teli szexuális töltetű írást, a lány, mint megszállott térítő próbálja rávenni a márkit, hogy térjen meg Istenhez, különben örök kárhozatba taszítja sorsa…

 

Író: Cziglényi Boglárka (Menszátor Héresz Attila ötlete alapján)

Rendező: Menszátor Héresz Attila


 

08.19-20. | 20.00 | Műemlék Rakétabázis

KÖZTÁRSASÁG

A Zsámbéki Színházi Bázis és a Köztársulás közös produkciója

Hogyan lép valaki a zsarnokság útjára? Milyen motivációi vannak egy rettegett uralkodónak? És végül, milyen köztársaság lesz az övé? Szálinger Balázs drámája a társadalmi rend és rendszer semmibevételét, az attól való elfordulást, az idealizmust és barbárságot, egy diktátor és egy diktatúra születését dolgozza fel. A történet az ifjú Gaius Julius (későbbi Julius Caesar) fiatalkori kalózfogságából indul ki. Horváth Illés első rendezésében a színészválasztás, a zene és maga a helyszín is telitalálat: az elhagyott, funkcióját vesztett katonai bázis egyik csarnoka jeleníti meg az emberrabló kalózok rejtekhelyét.

Takács Géza és Gáspár Tibor

A 2016-os évadban megszületett, nagy sikerrel játszott előadás hazatérése a Bázisra.

Író: Szálinger Balázs

Szereplők: Gáspár Tibor, Takács Géza, Pál András, Nagy Mari, Ágoston Péter, Gémes Antos, Horgas Ráhel, Mészáros András, Lovas Emília

Tér: Cseh Renátó

Jelmez: Gálvölgyi Anett, Miovác Márton

Smink, maszk: Ipacs Szilvi

Fény: Kehi Richárd

Hang: Kerekes András

A rendező munkatársa: Kardos Tünde

Dramaturg: Sediánszky Nóra

Produkciós vezető: Krékits Péter

Rendező: Horváth Illés


 

08.26.-27. | 20.00 | Műemlék Rakétabázis

FRIDA KAHLO BALLADÁJA

A Zsámbéki Színházi Bázis és az Anyaszínház produkciója

„Két súlyos balesetet szenvedtem életemben. Az egyik a busz, ami összetörte a testem, a másik Diego.”

 

Fazakas Júlia

Frida Kahlo a huszadik század egyik legkülönösebb sorsú festője, legizgalmasabb asszonya, legnagyobb hatású, sajátos, csak rá jellemző utat járó művésze. Egészen a végletekig szabad, független ember (és nő!), aki mindig kész megfizetni az árat döntéseiért és tévedéseiért, s akinek alapvetően két, egymást erőteljesen kiegészítő pólus határozza meg az életét, ezáltal alkotásait is: az élet szomjazó vágya, és a kora gyermekkora óta kísérőjéül szegődő fájdalom. Az előadás, mely jórészt Frida írásaira, műveire, valamint Lorca-szövegekre épül ennek az egyedi, kivételes életútnak szubjektív hangulatú megragadására tesz kísérletet.

 

Író: Sediánszky Nóra

Szereplők: Fazakas Júlia, Menszátor Héresz Attila, Záhonyi Enikő, Gyöngy Zsuzsi, Dióssi Gábor

Látvány: Réz Ágnes

Színpadi változat: Sediánszky Nóra és Menszátor Héresz Attila

Rendező: Menszátor Héresz Attila


 

08.31. | 20.00 | Műemlék Rakétabázis

HALMOZOTTAN HÁTRÁNYOS HELYZETŰ ANGYALOK KARA

Az Utcaszínházi Alkotóközösség produkciója

Olyan világba visznek minket, ahová magunktól nem szívesen merészkednénk, sőt, amiről próbálunk tudomást sem venni… - a 2016 negyven legfontosabb előadásai közé választott HHH angyalok kara egy prostituált nő sorsába villant bele, aki a hatóságok elől menekül, mert el akarják venni tőle a gyermekét.

 

Simon Balázs

Simon Balázs rendező az Utcaszakra jellemző stilizált játékkal, maszkokkal és elrajzolt alakokkal teszi elviselhetővé a látottakat. Színészei magyar színpadon ritkán látható mozgásos képességekkel és helyenként megrázó erővel beszélik ezt a nyelvet, ami elemeltségében is – vagy pontosan azért – arculütő.

 

Az előadást 16 éven felüli nézőknek ajánljuk.

Író-dramaturg: Bari Judit

Zene: Bernáth Atom Tamás, Borbély Péter

Szereplők: Dobra Mara, Fazakas Júlia, Tánczos Adrienn, Boros Ádám, Rábavölgyi Tamás, Simó Krisztián,

Várnai Balázs

Rendező: Simon Balázs


 

09.01-02-03. | Műemlék Rakétabázis

Y.EAST Fesztivál

Feledhetetlen kalandok lenyűgöző természeti környezetben. Újra startol a Y.EAST fesztivál, melyen az utóbbi évek legjelesebb cseh és magyar előadásai mellett táncház, koncertek, szabadtéri mozi, eredeti kópiás filmvetítések a 20-as 30-as évek filmjeiből, sátortábor és izgalmas gyerekprogramok várják a fesztiválra költözőket. Ízelítő a színházi programból:

MAJDNEM 20

Ördögkatlan produkció

Ebben a teljesen valószerűtlen utópiában egy csapat fiatal elbarikádozza magát a bezárásra ítélt Bárka Színházba, és nem hajlandó elhúzni onnan, nem használ sem jó szó, sem fenyegetés. A patthelyzetet az Új Fenntartó (Közszolgálati Egyetem) végül egy nagyvonalú ajánlattal kívánja feloldani: maradhatnak a fiatalok, ha hajlandóak átképeztetni magukat közszolgának. Megérkezik a Kiképző, és elkezdődik a kemény munka, melynek során ezek a romkocsmában merengő, elkényeztetett, idealista művészpalánták a mai kor elvárásainak megfelelően életre nevelődnek. Vagy nem...

Majdnem 20

Író: Tasnádi István

Szereplők: Farkas Dénes, Molnár Áron, Kovács Gergely, Császár Réka, Sípos Viktória, Egri Bálint, Blahó

Gergely, Bárdi Gergő

Munkatárs: Gyevi-Bíró Eszter

Hegedűs: Czitán Róbert

Rendező: Vidovszky György


 

SZEGÉNYEK ISKOLÁJA

Interaktív tréning modern pszichológiai kísérletek felhasználásával

A Zsámbéki Színházi Bázis produkciója

Bán János és Tánczos Adrienn

"Egy civilizációban ahol a megélhetéstől senki nem ér már reá élni, szükséges lenne nyilvános állami tanfolyamokon oktatni a szegénység technikáját, mielőtt még teljesen elhülyül az emberiség a szegénységben" (Márai Sándor)

Az előadás Márai sajátos "kézikönyvére", egyik legszellemesebb és legszórakoztatóbb írására épül - ha úgy tetszik, szabad asszociációk formájában, sok játékkal, humorral, fricskával - de olyan humorral, ami kétségkívül az akasztófa árnyékában fogant...

Író: Márai Sándor

Szereplők: Bán János. Tánczos Adrienn, Árkosi Szabolcs

Dramaturg: Sediánszky Nóra

Látvány: Ondraschek Péter

Rendező: Árkosi Árpád


 

A 2016-os évad legkiemelkedőbb művészeti teljesítményét elismerő Mátyás Irén Emlékdíj kitüntettje Horváth Illés a "Köztársaság" rendezéséért.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Az előadások kezdési időpontja (ha máshogy nem jelezzük): 20.00 óra

Az esetleges változásokról tájékozódjon facebook oldalunkon és honlapunkon:

www.zsambekiszinhazibazis.hu

Jegyértékesítés és információ: Tourinform Zsámbék 2072 Zsámbék, Szent István tér 3. 23/342-318 info@zsambekinfo.hu Jegyek válthatók (ha máshogy nem jelezzük) az előadások napján a helyszínen. Pénztárnyitás az előadás kezdete előtt egy órával. Csak készpénzes fizetési lehetőség.

Játszóhelyek: Műemlék Rakétabázis (Zsámbék külterület, Őrsi hegy) Romtemplom (Zsámbék, Corvin u. 2.) Zárdakert (Zsámbék, Akadémia utca) Művelődési Ház (Zsámbék, Etyeki u. 2.) A zsámbéki Műemlék Rakétabázis GPS koordinátái: Latitude (szélesség) N 47 33.421 Longitude (hosszúság) E 18 42.035 A Bázis megközelíthető: Zsámbékot Szomor felé elhagyva, a Fejér megye tábla után jobbra.

A rendezvények előtt fél órával SZÍNHÁZI BUSZJÁRAT indul a Zsámbéki Művelődési Ház elől ( Etyeki utca 2. ) a Bázisra, majd az előadások után a Bázisról vissza Zsámbékra vagy Pátyra a Budapestre közlekedő helyközi járathoz. A színházjegy ára a buszjegy árát nem tartalmazza. Utolsó helyközi járat indulása Zsámbékról: 22:30, péntek-szombat 23.40 Pátyról 23:00 A 23.40-es péntek-szombati busz csak a nyári szünetben közlekedik.

A Zsámbéki Színházi Bázis működtetője és programjainak szervezője a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület.

A műsor-, helyszín- és szereplőváltozás jogát fenntartjuk!

Támogatóink: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Akadémia, Zsámbék Város Önkormányzata, Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár, Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 


© 2022. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.