Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2016. augusztus 9.
KÖZTÁRSASÁG
-színház és kiállítás-

"Fülelj, Gaius, mert most nem viccelek. Itt mindenki egyenlő. Kitaláltam. Rohadt jól kitaláltam az egészet."

Szálinger Balázs Köztársaság című színdarabja egy valós történelmi eseményből indul ki: a fiatal, huszonéves Iulius Caesart közismert politikai pályafutása előtt egy alkalommal kalózok ejtik fogságba. A darab gerincét a közte és a kalózok vezére között zajló ideológiai, filozófiai párharc adja. Két nagyformátumú ember polémiája politikai rendszerek és államformák működéséről, ideológiák és gyakorlat viszonyáról, helyes és helytelen szándékokról.

Mindehhez Szálinger élő és különlegesen rétegzett közeget teremt. A kalózok közössége illetve közösségi élete szenvedélyes, eseménydús, érzéki. A kiválóan megírt szerepek egytől egyig egyénített, hús-vér figurák, valódi, izgalmas személyiségek vágyakkal, bűnökkel, esendőségükben is szeretetre méltó vonásokkal árnyalva. A darab cselekménye klasszikus mintákat követve nem nélkülözi, a szerelem, féltékenység, intrika, bosszú fordulatait sem, mindemellett az utolsó pillanatig metszően szellemes szarkazmus, igazi kortárs humor jellemzi. De nem csak humora és gondolatisága teszi kortárssá a szöveget. Az időmértékes verselés sodró lendülete nagy klasszikus színdarabokat juttat eszünkbe, igazán sajátos mestermunkává azonban az egy-egy monológban megjelenő kortárs líra teszi, melynek Szálinger Balázs egyedülállóan tehetséges és elismert művésze. Ezen tulajdonságaival a Köztársaság egy sokoldalú, különleges alkotás, mely méltán nyerte el 2012-ben Az Évad Legjobb Magyar Drámája Díjat, 2013-ban Artisjus- és Szépíró Díjakat.

A „Köztársaság” c. előadás produkciós partnere a FÜGE

 

Szereplők:

Gáspár Tibor, Takács Géza, Nagy Mari, Pál András, Ágoston Péter, Mészáros András, Horgas Ráhel, Gémes Antos, Lovas Emilia

Fotó: Koleszár Adél
Tér: Cseh Renátó
Jelmez: Gálvölgyi Anett, Miovác Márton
Smink, maszk: IpacSzilvi
Fény: Kehi Richárd
Hang: Kerekes András
A rendező munkatársa: Kardos Tünde
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Produkciós vezető: Krékits Péter
Kiállítás kurátora: Lendvai Linda

Rendező: Horváth Illés 


© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.