Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2017. június 22.
A szabadság napjai

Célunk egy az 1956-os emlékévhez kapcsolódó, a forradalmat megidéző és a kommunista múlt feldolgozását segítő tematikus programsorozat megvalósítása. A korszakot bemutató színházi előadások (bemutatók és vendégjátékok) mellett filmvetítéseket, kiállításokat, szakmai beszélgetéseket tervezünk, és az oral history is fontos hangsúlyt kap.

 

Színházi előadások

 

Zelei Miklós: Zoltán újratemetve

Romeo és Júlia a vasfüggöny két oldalán: egy beteljesületlen, tragikus szerelem groteszk története két felvonásban a Szovjetunió nyugati határán a II. világháború végén és a birodalom fennállásának utolsó nagy telén; majd felbomlása után, midőn Kelet vasfüggönyéből Nyugat aranyfüggönye lesz.

Zelei egzisztencializmusa – „Azért vagyunk a világon, hogy otthon is idegenben legyünk benne.” – a humanizmust ébreszti föl bennünk. Ennek köszönhetően a darab a sajátosan magyar problémát az emberi egyetemesség világába emeli. Az előadás különlegessége és egyben hitelének záloga, hogy olyan társulat előadásában látható, amelynek tagjai a darabbeli határhelyzetet mindennapjaik részeként élik meg.

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház vendégjátéka.

Rendező: Vidnyánszky Attila

 

Kányádi Sándor: Kétszemélyes tragédia

„a ló s az eb beledöglenék, az ember beleszokik” – hangzik el a szállóigeszerű lét-lelet Kányádi Sándor darabjában. A Kétszemélyes tragédia egy gyermeket váró párról szól, akik nem tudnak elaludni, mert félnek, hogy lehallgatják őket. A gyanús eszközt, a telefont bebugyolálják, ablakon kívülre rekesztik, saját hangjukat a magnó Bartók-zenéjével próbálják elnyomni… „Kányádi látomása az ember hatalmi tönkretételének, lét- és identitásvesztésének állandóan fenyegető veszélyéről szól különleges művészi erővel.” (Pécsi Györgyi)

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházzal közös produkció.

Rendező: Árkosi Árpád

 

Ménes Attila: Bihari

„A rendszerváltás óta eltelt negyedszázad egyik legnagyobb gyalázata az ügynökakták feltáratlansága, s ez a politikai elitek szégyene, botránya. Lehetséges-e életben maradni ekkora dózisú méreggel a szervezetben? Olyan betegsége ez a társadalomnak, amibe sok érintett belehalt már, mások viszont köszönik, jól vannak, pompásan érzik magukat...

Ahol a regnáló hatalom el tudja hitetni magáról, hogy örök és mindenható, ott az állam, mint gátlástalan ragadozó, zsákmányként, tehetetlen prédaként tekint az egyénre, akivel bármit megtehet. És nincs kibúvó, nincs pardon, nincs hely, ahova elbújhatnánk a karmai elől.”

A Katona József színház vendégjátéka.

Rendező: Máté Gábor

 

A szökés (monodráma Gérecz Attila művei alapján)

Gérecz Attilát huszonegy évesen politikai okok miatt börtönbe zárták. 1954 nyarán átúszta a Dunát, és hazaszökött a szerelméhez. A szökését egy elbeszélő költeményben dokumentálta, ami a monodráma gerincét adja. Az előadás által közelebb kerülhetünk egy olyan pesti srác lélekrajzához, akit a hatalom nem tudott megtörni.

Előadja: Orosz Ákos

Rendező: Csuja László

 

Kiegészítő programok:

- Vidnyánszky Attila: Liberté c. filmjének vetítése

- animációs film-válogatás

Szilágyi Varga Zoltán: Jegyzőkönyv Mansfeld Péter emlékére.(7,16p)

Rófusz Ferenc: Holtpont (7,20p)

Cakó Ferenc: Arc (7,21p)

Cakó Ferenc: Vízió (10,28p)

Kiss Iván: Töredékek 1956 (9,40p)

Orosz István: Sakk (6,30p)

Bogdán Zoltán: Edward (8,20p)

Pálfi Zsolt: Jelek (9,9p)

 

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja


© 2022. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.