Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2016. július 30.
Imígyen szóla Louis de Funès
A debreceni Csokonai Színház vendégjátéka

A Valère Novarina szövegéből, a szerző és Adélaïde Pralon rendezésében készült előadás nem csupán a színházteoretikusoknak jelenthet meghatározó színházi élményt, hanem mindazoknak, akik kíváncsiak a színház és a színész mibenlétére

Valère Novarina francia szerző-rendező 2009-ben mutatkozott be a debreceni közönségnek a Képzeletbeli operett című, saját darabjából készült előadással, melynek máig emlékezetes momentuma a Mészáros Tibor által alakított Végnélküli Regényíró mulatságos monológja. A kortárs francia színház egyik legkiemelkedőbb alkotója ezúttal személyesen a Kaszás Attila-díjas debreceni színművészt kereste meg új előadásának tervével. Az Imígyen szóla Louis de Funès egy olyan bravúrprodukció, amelynek elsődleges témája a színház és a színész mibenléte, a színházi alkotás, a színészi átlényegülés természete.

A francia szerző, aki kizárólag saját darabjait rendezi, állandó munkatársait Novarina-színészeknek nevezi, és a most bemutatkozó előadással e szűk alkotói körbe fogadja be Mészáros Tibort, mint az egyetlen magyar Novarina-színészt. A művészetfilozófiai monológ a debreceni művész invenciózus alkotóvágyának köszönhetően valódi színpadi produkcióvá válik.
Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Mészáros Tibor szerint Novarinanál a színész szócső, aki a szavakat a térben elhelyezve hat a közönségre, de nem is igazán a színész hat, hanem a mondatok, amiket elmond. Ebbe nagyon nehéz a színésznek belaknia magát, nagyon nehéz figurát teremtenie. Szeretem a hasonlatot, amit a rendező gyakran emleget: a légtornászokéhoz hasonlítja ezt a fajta színházi munkát, inkább mutatvány, mint előadás, amiben elképzelhetetlen, hogy ne legyen valaki, aki elkapja az embert, de a szaltókat magának kell megcsinálnia. Bizalommal a társai, a közönség és nem utolsósorban a szöveg felé.

 

Szereplők: Mészáros Tibor, Horváth Sándor

Rendező: Valère Novarina

Társrendező: Adélaide Pralon

Dramaturg: Rideg Zsófia

Fordító: Rideg Zsófia

Zene: Christian Paccoud

 

A monológ magyar nyelvű ősbemutatójára 2016 április 17-én került sor, a Nemzeti Színházban megrendezett III. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM)

 

 

 

 

Letölthető anyagok
Fotó: Eöri Szabó Zsolt (792,9 kByte)
Fotó: Eöri Szabó Zsolt (830,0 kByte)
Fotó: Eöri Szabó Zsolt (937,9 kByte)
Fotó: Eöri Szabó Zsolt (84,7 kByte)

© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.