Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2013. szeptember 11.
Neked szólt a TE-ART

A Műemlék Rakétabázis 2013 nyarán ismét számos izgalmas előadásnak adott helyet, köztük a tematikus Te-Art Fesztivál programjainak, amelynek a célja a fiatalok megszólítása volt a színház eszközeivel. Augusztus 10. és szeptember 8. között 5 hétvégén valósult meg a programsorozat előadásokkal, kiállítással és egy, a diákok számára meghirdetett workshoppal. Eredményes nyarat tudhatunk magunk mögött az ifjúsági program tekintetében is.

 Az amatőr színjátszás a Zsámbéki Színházi Bázis elmúlt harminc évében nagyon fontos szerepet töltött be. Ezt a hagyományt folytatta a Te-Art Fesztivál felvezetése, amikor két napon át a környező országok magyarlakta területein élő és dolgozó színjátszó együttesek – a lévai Bárka Színpad, a dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad, a kovásznai Kőrösi Sándor Diákszínpad, a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat és a szabadkai Danilo Kis Alapítvány Színházi Műhely - mutatkoztak be. A program eredményeiről Jászay Tamás színikritikus írt beszámolót Epika, dráma – és egy kis líra címmel. Minden előadás után a fiataloknak lehetősége nyílt arra, hogy egymással, a többi alkotóval és szakemberekkel beszélgessenek. A szakmai beszélgetések vezetői Regős János és Jászay Tamás voltak.

Mark Ravenhill 2004-ben „fiatal színészek számára” íródott, 2005-ben újraírt Citizenship című darabját a Te-Art keretében Tengely Gábor állította színre augusztus 15-17 között Ivanics Tamás, Gergely Rozi, Spiegl Anna, Fige Attila, Viktor Balázs, Krajcsi Nikolett, Kerkay Rita, Molnár Norbert és Bercsényi Péter színművészetis diákok részvételével. Az együttműködő Manna Egyesület számára fontos volt, hogy az előadás végzős színművészeket foglalkoztat. Ezzel az előadással a fiatal művészek számára olyan lehetőséget biztosítottak, amely az egyetem elvégzése utáni időszakra is biztosítja, hogy a fiatalok együtt dolgozzanak. Fontos volt az is, hogy a fiatalok körében is nagyon népszerű osztályterem-színházi formában is megszülessen itt az előadás, hiszen ősztől osztálytermi színdarabként utaztatják tovább, hogy a magyar diákság a saját közegében tapasztalhassa meg a számára is fontos identitáskérdéseket. A nagy sikerre való tekintettel egy negyedik előadásra is sor került augusztus 31-én, amely szintén telt házzal zajlott. Zappe László kritikája érzékletesen és több szempontból világítja meg az előadás erényeit.

A Te-Art program egyik fő pillére a májusban az iskolákban meghirdetett fotópályázat volt, melynek célja, hogy a fesztiválon a diákok saját alkotásaikkal is megjelenjenek egy kiállítás keretében. Augusztus 17.-én rendeztünk megnyitót a diákok beérkezett pályaműveiből és ugyanezen a napon a megnyitó után dokumentumfilm vetítés zajlott a Színház-és Filmművészeti Egyetemen készült évközi munkákból, valamint a korábbi vizsgafilmekből. A filmek után a diákok egymással és a jelen lévő szakírókkal is megvitathatták a látottakat.

A sepsiszentgyörgyi Osonó független színház látogatott hozzánk a Te-Art keretében augusztus 23-án az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista jellegű előadással. Az erdélyi ifjúsági színház és egyben független, immár világjárta szellemi műhely azt mutatta be a hazai fiataloknak, hogyan lehet felelősséget vállalni a minket körülvevő társadalom nehézségei közepette egymás iránt. Az előadást beszélgetés követette az előítéletekről, diszkriminációról, az erőszakról és a szabadságról.

Augusztus 24.-én a Don’t Eat Group kortárs összművészeti csoport audiovizuális performansza volt látható Minimal Part 7. Live Video Shooting címmel. A progresszív, felrázó erejű előadás a Zsámbéki Művészeti Bázis közönségének azt mutatta meg, hogyan lehet felhasználni a modern technológiát és a lét tapasztalatait egy minőségi, absztrakt előadáshoz úgy, hogy a szórakoztatás és az elgondolkodtatás együtt jelenik meg. Juhász András, Sőrés Zsolt Ahad és Diák István maradandó élményt szereztek a bázis látogatóinak és az előadást követően a közönség számára betekintést nyújtottak az alkotói módszereikbe.

A Te-Art negyedik hétvégéjén két társulat tartott interaktív foglalkozást és előadást. A Bázison rezidens Kompánia Színházi Műhely tartott mozgástréninget és színházi nevelésifoglalkozást 20 környékbeli középiskolás részére, amelyen a Szarvassá vált fiúk mítoszát dolgozták fel, miközben a magyar hitvilágról nyújtottak ismereteket. A nap végén interaktív etnodzsessz koncertet, közös örömzenélést tartottak. A Zárdakertben Simon Balázs, az UtcaSzak Társulat vezetője tartott előadást gyerekeknek és fiataloknak a Commedia dell’ Arte színjátéktípus sajátosságairól, a figurák típusairól és a commedia dell’ arte franciaországi hatásairól. Eközben a fiatalabb korosztály kézműves foglalkozás keretében commedia dell’ arte maszkokat készíthetett a társulattal. A nap végén a Hajótörés című interaktív előadásukat láthatta a közönség.
A Te-Art Fesztivál zárásaként két független társulat adott elő fontos társadalmi kérdésekről szóló előadásokat fiatalok és felnőttek számára. Augusztus 23-án a Lakmusz Csoport mutatta be a White Coffee című előadást, amely az egy hónapos rezidens program keretein belül jött létre cseh, szlovák és lengyel együttműködéssel. A projekt a mai Magyarország, a kissebségek, tolerancia, rasszizmus, idegengyűlölet, és határon túli magyarok kettős identitásának témakörével foglalkozik.

Szeptember 8-án pedig a Független Színház mutatta be Peer Gynt gyermekei (Sin Village: 300 lélek 301 érdek) című szociális-túra előadását Balogh Rodrigó és Illés Márton rendezésében. A nemzetközileg elismert interetnikus színházi társulás, minden munkájával a jelenkor társadalmi problémáira reflektál és eltérő hátterű fiatalokat foglalkoztat, mint színészeket szociális vállalkozásként. A Peer Gynt feldolgozás, amely egy szegény srác történetét meséli el egy korrupt faluban, kétségtelenül euurópai színvonalú előadás, bármely fesztiválon megállná a helyét. Az előadást itt is beszélgetés követte az alkotókkal, majd bezártuk az évadot és a fesztivált.

Zsámbéki Színházi Bázis

© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.