Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2013. szeptember 4.
Minden itt töltött percért hálás vagyok

Orbók Áron színészt kérdeztük a Divadlo Unlimited (CZ), a Meet Factory (CZ) és a Lakmusz Csoport (HU) előadásában bemutatásra kerülő White Coffe című darab kapcsán.

- Mi hozta össze a nemzetközi társulatotokat?
Az előadás alkotói valóban nemzetköziek, igazság szerint a színészek és a rendező által hozott két csapat első együttműködése ez, összesen öt országból jöttünk össze. Dolgoztam már Lucie Málkovával a két évvel ezelőtti Meggyalázás című produkcióban, és a próbák alatt rájöttünk, hogy hasonlóképp gondolkodunk a színházról, így elkezdtünk azon dolgozni, hogy megismételjük az együttműködést.
Fotó: theater.hu - Ilovszky Béla
Jelenet az előadásból

- Mikor találkoztál a Bázissal először?
A Meggyalázás című darab kapcsán és persze azonnal beleszerettem. Ennél jobb alkotóhelyet az ember keresve sem találhat. Igaz nem sikerült a próbákat teljes egészében itt tartani, de minden itt töltött percért hálás vagyok. A csapat pedig két részből áll, a rendező, Lucie Málková hozta a "külsőket" koreográfus, zeneszerző, látványtevező, én bedig a "belsőket", a színészeket. Persze nem volt ez ennyire egyszerű, de nagyjából így történt.

- A White Coffee című darab egy fekete-fehér komédia a rasszizmusról. Miért fontos ma ez a téma nektek?
Ez a téma mindenkinek fontos. Vagy ezért, vagy azért. Úgy érzem, hogy kétféle ember él ma Magyarországon: aki nem gondolkozik róla, és aki túl sokat gondolkozik rajta. Persze vannak kivételek, de mindenféle szélsőség, bármelyik irányba tartson is, csak rossz eredményt hozhat. Ezért próbálunk az előadásban sok mindent megmutatni a felmerülő témákkal kapcsolatban, amelyek alapjául szolgálhatnak egy egészséges gondolkodásnak.
Fotó: theater.hu - Ilovszky Béla
Orbók Áron, Fekete Réka Thália, Koncz Andrea

- Mi mindenről mesél még ezen kívül ez az előadás?
A fő témakörök mellett az alkotókról és az ő személyes élményeikről, hiszen ezeket dolgozza fel az előadás. Persze a jelenetek nem a valós események hű másai, mint ahogy azt az ajánlóban is próbáltuk megfogalmazni. Hogy ez miért érdekes? Mert a személyes történeteket csak felhasználtuk, hogy az adott témáról beszéljünk, és, mint ahogy mondtad is ez komédia, tehát meglehetős irónia és humor fűszerezi az előadást, és annak jeleneteit.

 - Könnyen követhetők számodra Lucie Malková rendezői módszerei, instrukciói?
A módszerei nem igen térnek el az általam szeretett módszerektől, persze én is tudnék rossz példákat mondani a munkáim kapcsán de persze nem fogok. Kíváncsi a színészre, alkotótársnak tekinti, és sokat ad az egész csapata véleményére, ami nemhogy gátolja, hanem nagyon is elősegíti a munkát. Ami a nyelveket illeti ott sem volt fennakadás, hiszen az egész csapat jól beszél angolul, így közös nyelvet könnyen találtunk, igaz a próbák alatt cseh tolmács segítségével dolgoztunk. Fontos ugyanakkor, hogy Lucie Málková január óta Magyarországon él és mostanra egészen jól beszél magyarul, úgyhogy sok mindenben segített ez a tény is.
Fotó: theater.hu - Ilovszky Béla
Jelenet az előadásból
- Van-e ennek a most már nem is annyira alkalmi alakulatnak valami határozott közös terve a jövőben?
Igen. Ezzel az előadással már kaptunk több meghívást is, és egy nagyturné is kilátásban van, ami összesen 8 külföldi magyar nyelven játszó színházat jelent Szebiában, Erdélyben, és Szlovákiában. Bár budapesti kötődésű a csapat, hiszen a társaság nagy része itt él, Budapesten még nem kapott helyet, ahol játszani tudná ezt az előadást. Ami pedig a jövőt illeti, bár terveink vannak, egyenlőre nem szeretnék semmit elárulni...

- Ősztől hol folytatod (kezded) az évadot?
Hogy őszinte legyek, nem tudom, hogy mit is fogok próbálni, szabadúszóként az ember mindig azt várja, hogy csörögjön a telefon, de játszom még több előadásban is, amelyeket a tavalyi vagy még régebbi évadokból hoztunk át ebbe, így például a Galaxis útikalauz stopposoknak-ot a Szkénében, vagy a Zlíni Bőrözőt az RS9-ben vagy a Picaro társulattal a Sárkánytivornya című előadást, ami nemrég a Vidor fesztiválon került versenyprogramba.

Artner Szilvia

© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.