Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2013. augusztus 13.
Szex az osztályteremben (Állampolgári ismeretek)

A Manna és a Zsámbéki Színházi Bázis közös előadása fiatalokról szól nem csak fiataloknak, Ravenhill darabjának ősbemutatójában egy osztály életébe pillanthatunk be. Az Állampolgári ismeretek (Citizenship) a felszínen a drogokról és a szexualitásról szól, fő kérdései azonban az identitáskeresés, a közösséghez tartozás és az – akár egy osztályban is modellezhető – társadalmi berendezkedés működése.

„Az a célom, hogy a körülöttünk levő világról írjak, arról, amiben élünk. Ez pedig gyakran azt jelenti, hogy az egyes karakterek végletes helyzetekbe kerülnek, amiben lelepleződnek” – nyilatkozta Ravenhill írói munkamódszeréről. Ám amíg Nagy-Britanniában a darab csupán arról szól, hogy a főhős, Tom (a magyar változatban Tomi) és középiskolás korú osztálytársai felfedezik a szexualitást, a rendező, Tengely Gábor és a dramaturg, Boronkay Soma által készített magyar változatban a jelenlegi társadalmi környezet fontosabb hangsúlyt kap.

A Manna tehetséggondozó programja keretében ismét végzős egyetemisták, Kaposvárról és az SZFE-ről egyaránt – kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, sőt két olyan fiatal is szerepel, akik még csak jövőre kapnak színész-diplomát.
A darab „felnőtt” szereplői méltó tanítói a fiataloknak. Az egyik epizódszerepet Nagy Mari vállalta, a Nemzeti Színház művésznője, aki életében először lép színpadra fiával, a még egyetemista Viktor Balázzsal. Aki az osztálynak – többek között – az állampolgári ismeretek tantárgyat tanítja: Pál András, a Radnóti Színházi művésze. A főszereplőt elcsábító férfit alakító Bercsényi Péter a Budapest Bábszínház tagja, de számtalan független színházi produkcióban is találkozhattunk vele.

Tengely Gábor ötlete alapján kerül most először magyar színpadra Ravenhill műve, melynek témája a nemi identitástudat kialakulása, keresése, a kirekesztettség, a gyerekek egymás közti kegyetlensége – az hogy egy osztályközösség hogyan képezi le kicsiben a társadalmi berendezkedést, sémákat, feszültségeket. Az alkotók tudják, hogy kockázatot vállalnak a homoszexualitás kérdését sem megkerülő Állampolgári ismeretek bemutatójával, ami kíméletlenül szembesít a mesterségesen kialakított értékrend visszásságaival, miközben pontos, torzításmentes tükröt tart a diákok, a tanárok és az egész társadalom elé. A szerző néhány évvel ezelőtt úgy nyilatkozhatott: „Egy csomó dolog nyomasztó, ami a gyerekekkel az iskolában történik, de hát ilyen a tinédzserek élete.” Ez Magyarországon, ahol hiába van lehetőség az azonos neműek számára is élettársi kapcsolatok bejegyeztetésére, a Nemzeti Alaptanterv figyelmen kívül hagyja a LGBTQ-jogokat, és valószínűsíthetően az erkölcstanórák keretében a szexuális felvilágosítás háttérbe szorul majd – hiánypótló Ravenhill darabjának színpadi és osztálytermi változata.

A darab nyíltan és nyersen beszél a szexualitásról, de nem mellőzi a humort, formája pedig egyszerre dokumentarista és klipek világát idéző. A Zsámbéki Színházi Bázison augusztus 15-én bemutatandó Állampolgári ismereteket (további előadások: augusztus 16., 17.) a következő évadban nem csupán a Stúdió K-ban játsszák tovább, hanem az alkotók reményei szerint eljuthat középiskolákba is, ahol a tanulók a saját közegükben, a saját tantermükben tekinthetik meg a produkciót, és a fiatal színészek tapintható közelségében, szinte részeseivé válva a történetnek, az előadás előtt és után pedig – szakemberek vezetésével – speciális foglalkozásokat terveznek.

„Hiszünk abban, hogy bátorság nélkül nem lehet áttörés” – mondja Tengely Gábor, rendező.

A MaNNa és a Zsámbéki Színházi Bázis közös előadása

Mark Ravenhill:
ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK
Fordító: Markó Róbert

Rendező: Tengely Gábor
Produkciós vezető: Gáspár Anna, Magyar változat: Boronkay Soma és Tengely Gábor
Jelmez: Michac Gábor, Dramaturg: Boronkay Soma, Asszisztens: Zsirai Viktória

Tanár - Pál András, Jósnő - Nagy Mari, Férfi - Bercsényi Péter
Szereplők:
Ivanics Tamás, Spiegl Anna, Fige Attila, Mohácsi Norbert. Viktor Balázs e.h.
Krajcsi Nikolett, Gergely Rozália, Kerkay Rita e.h.

Az előadás a Szerző engedélyével a Casarotto Ramsay & Associates Ltd. közvetítésével és a CRETÍV MÉDIA Színházi Ügynökség Bt. engedélyével jött létre.

BEMUTATÓ:
2013. 08. 15. 20:00 – Zsámbéki Színházi Bázis
további előadások: 2013. augusztus 16, 17.

Jegyár: 2.000Ft


© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.