Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2011. augusztus 6., szombat 20:30 - Romtemplom
Figaro házassága

Az opera keresztmetszete zongorakísérettel fiatal mûvészek elõadásában. A Figaro házassága, avagy Egy bolond nap, egy összetett, egyrészt remek kor- és jellemrajz, másrészt bravúros cselvígjáték.

 

 

Augusztus 6. 20,30 óra Romtemplom

Figaró házassága
Az opera keresztmetszete zongorakísérettel fiatal mûvészek elõadásában

A Figaro házassága, avagy Egy bolond nap, egy összetett, egyrészt remek kor- és jellemrajz, másrészt bravúros cselvígjáték. Kiáltvány a francia forradalom elõtt, miközben a szerelem forradalmát hirdeti. A szerelemét – ami boldogítóbb, mint a politikai jelszavak, de néha kíméletlenebb, mint a guillotine. Egy tinédzser epekedõ szerelmét az úrnõje iránt, a megunt úrnõ szerelmét a férje iránt, a férj vágyakozását minden fellebbenõ szoknya után, gyarló és igaz, esendõ és virgonc párokat, akik idõnként sans-culotte, azaz úri nadrág nélkül maradnak.
A társulat Mozart operájának rövidített változatát adja elõ, vidáman, fiatalosan, a mai emberek számára is érthetõ, de zeneileg hiteles rendezésben.
Az egyik férfi szereplõ (Basilio) prózában is meséli a történetet, így a darab befogadhatóvá válik azok számára is, akik még sohasem hallottak operát és nem ismerik a cselekményt. Basilio megjegyzései és a vicces szituációk jó okot adnak nevetésre is.
Szereplõk:
Susanna: Sipos Marianna , Figaro: Gaál Csaba, Gróf: Bárdosi Gábor , Cherubino: Banai Sára, Grófné: Reményi Anna, Basilio: Honinger László
Jelmez: Fülöp Kata, Zongorakíséret: Forró Csengele

A Filomela Zenés Színház 2010 júniusában alakult. A 2010/2011-es évadban Mozart: Figaró házassága c. operájának kivonatát adjuk elő.

Olyan operákat választunk előadásra (mint például a Figaró), amelyek alkalmasak arra is, hogy a fiatalságot fogjuk meg vele.
A célunk az, hogy ne csak azoknak legyen érhető és élvezhető a előadásunk, akik ismerik az operákat. Azt szeretenénk elérni, hogy a laikusok, illetve a tizenéves éves korosztály is kikapcsolódhasson, és szórakozhasson az operán.
Tehát az eredeti műveknek mi úgynevezett kivonatát adjuk elő. Lerövidítjük a darabokat, de arra nagyon figyelünk hogy a cselekmény és az eredeti zene ne sérüljön.
Tagjaink többsége szakirányú diplomával rendelkezik, illetve most folytatja tanulmányait. Mindannyian a klasszikus zene területén dolgozunk, van, aki énekesként, van, aki tanárként is.

Az a célunk, hogy a magas kultúrát, a klasszikus zenét elérhetőbbé tegyük az emberek számára. Szeretnénk megmutatni, hogy az opera lehet fiatalos, lendületes és közvetlen. És mialatt a hallgatóság felhőtlenül szórakozik, Mozart varázslatos zenéje észrevétlenül a fülébe kúszik.
A klasszikus zenét (és így az operát) nem csak egy szűk társadalmi réteg képes befogadni. Ha valaki belekóstol, és egyszer meghallgat egy olyan előadást, ami képes magával ragadni, akkor egy életre beleszeret ebbe a világba.

 

Az előadás 2011 augusztus 6-án 20:30-kor lesz a Zsámbéki romtemplomnál a Zsámbéki Nyári Fesztivál keretein belül. Jegyek a társulat honlapján rendelhetők, vagy a helyszínen vásárolhatók. A jegy ára 1900 Ft. 

A Filomela Zenés Színház honlapja  (www.filomela.hu)

Zsámbéki Színházi Bázis k(http://www.zsambekiszinhazibazis.hu)elül zajli

További képek letölthetőek:www.filomela.hu, "Képek" fejezetből.

Elérhetőségek: Reményi Piroska, filomela2010@gmail.com, 06 30 414 6065

                        Reményi Anna, voros.orchidea@gmail.com, 06 30 403 87 91

 

 


© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.