Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2011. július 29., péntek 16:00 - Művelődési ház
Arcok a múló időben - Fábián Gábor fotókiállítása

A többféle művészeti tevékenységben résztvevő, illetve azt művelő lakók nemcsak hitelesen képesek a művészeti értékek közvetítésére, de tevékenységükkel le kívánják bontani a sérültek és épek világa közé emelt falakat, előítéleteket.

Július 29. 16 óra

Arcok a múló időben - Fábián Gábor fotókiállítása

A Zsirai Képzőművész Kör bemutatkozó kiállítása Sodics Péter vezetésével
A kiállítást megnyitja: Asztalos Zsolt az MSMME (Speciális Művészeti Műhely) elnöke
Jelenleg Magyarországon a felnőtt értelmi fogyatékos személyek egynegyede él bentlakásos intézményekben. A bentlakásos intézményrendszerben egy ilyen egység zsirai otthon, amely évek óta törekszik arra, hogy a jogszabályok által előírt alapellátáson, gondozáson túl teljesebb életminőséget biztosítson, melynek keretében lehetőségük nyílik a sérültek számára tehetségük, képességeik kibontakoztatására, hogy sajátos világuk megmutatkozzék a különböző művészeti ágakban.

A többféle művészeti tevékenységben résztvevő, illetve azt művelő lakók nemcsak hitelesen képesek a művészeti értékek közvetítésére, de tevékenységükkel le kívánják bontani a sérültek és épek világa közé emelt falakat, előítéleteket. Hitet, erőt adnak azoknak az embereknek is, akik az épek világában olykor értelmetlennek, kilátástalannak érzik saját sorsukat, életüket. Szűkebb környezetükben arra ösztönzik társaikat, hogy mások is megéljék az alkotás, a művészi élmény adta örömet, s ezáltal meg merjék szólítani a társadalom széles rétegeit is.

A Zsirai Művészeti Műhely tevékenysége szervesen kapcsolódik a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület tevékenységéhez, mely országos, sőt nemzetközi szinten fogja össze a sérültek művészeti tevékenységét, rendszeres teret és lehetőséget adva bemutatkozásaiknak.
A Zsirai Művészeti Műhely szekciói élén szakemberek irányításával folyik a munka. A rajzszakkör élén Sodics Péter tanár, grafikus művész tevékenykedik, a film-és fotószakkört, valamint az alternatív képszínházat Fábián Gábor vezeti, aki számos díjnyertes film alkotója. Utóbbi két filmje az értelmi fogyatékosok őszinte világát mutatja be. Az Angyali vidéken című rövidfilm fődíjat kapott a VII. Göcsej Filmszemlén, az Egy napom ha véget ér című filmje pedig ugyancsak fődíjas lett a VII. Vas-Film Fesztiválon. A Komédiás Integrált Színház művészeti vezetője Bartokos Tamás színész. Ugyanezen kereteken belül most bontogatja szárnyait egy néptánccsoport, egy zenekar és a mozgásszínház, akik kitartó munkájukkal tovább gazdagíthatják és színesíthetik a Műhely működését.
A Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis 2011-es programjában a zsirai intézmény valamennyi művészeti műhelye bemutatkozik.

© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.