Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2011. augusztus 19., péntek 20:30 - Romtemplom
Valahol Európában

Radványi Géza 1947-ben készült filmje nemcsak a magyar, de az egyetemes filmművészet egyik legmegrázóbb alkotása, amely annak idején világsiker volt.

Augusztus 19. 20.30 óra

Valahol Európában
Szép Színház

Rendező: Szinovál Gyula
Zeneszerző: Dés László
Szöveg: Böhm György, Horváth Péter, Korcsmáros György, Nemes István

A második világháború végén játszódó történet hősei csavargó gyerekek, akiknek semmijük sincs, sokuknak soha nem is volt. A bandába verődött gyerekek egy romos kastélyban találnak menedéket, ahol a híres karmester, Simon Péter is él. Először - mivel "felnőtt", tehát "ellenség" - fel akarják akasztani, ám a zenész és a gyerekek között hamarosan barátság szövődik, melyben Simon Péter emberi tulajdonságain túl a zene varázsának is nagy szerepe van. Amikor az ellenük hergelt falusiak megtámadják a kastélyt, együtt védik meg a várat, és közösen harcolnak a fogságba esett kölykök kiszabadításáért. Közben véget ér a világháború, és a karmester az ódon kastélyt hivatalosan is a gyermekek otthonává teszi.
Radványi Géza 1947-ben készült filmje nemcsak a magyar, de az egyetemes filmművészet egyik legmegrázóbb alkotása, amely annak idején világsiker volt.
„Sokan figyelmeztettek, hogy egy legendás filmből veszélyes musicalt írni, mindenki számon fogja kérni rajta a film értékeit." - mondja Dés László zeneszerző - "Nem féltem ettől, hiszen a zenének óriási hatása van, ha sikerül megtalálni a „hangot”.

© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.