Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2009. augusztus 30., vasárnap 20:00 - Zichy-kastély
Dido és Aeneas

A 30 éves Budapesti Tomkins Énekegyüttes minden időben szeretett új színekkel megjelenni zenei életünk palettáján. A zsámbéki színház játékterei sorába idén újra megjelenik a szépen felújított Zichy-kastély.

Augusztus 30- án 20 óra Zichy-kastély

A Budapesti Tomkins Énekegyüttes ünnepi hangversenye Henry Purcell születésének 350. évfordulója alkalmából a Zsámbéki Színházi és Művészeti Fesztiválon a Zichy Kastély udvarán.
Közreműködik: a Liszt Ferenc Kamarazenekar Művészeti vezető: Rolla János,
Vezényel: Dobra János

Purcell: Dido és Aeneas
Opera

Közreműködik a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Tomkins Énekegyüttes
A 30 éves Budapesti Tomkins Énekegyüttes minden időben szeretett új színekkel
megjelenni zenei életünk palettáján. Rendszeresen készült bemutatókkal, ősbemutatókkal, kevéssé- vagy egyáltalán nem ismert darabokkal mindenkori közönsége számára. Így vált a " TOMKINS-legenda " részévé Rachmaninov zenéje, a különböző vallások liturgikus énekei, valamint az angol vokális zene, ezen belül

Henry PURCELL életműve. Tomkinsék számos Purcell darabot énekeltek, sőt sok ezek közül ráadásul angol nyelven először szólalt meg előadásukban Magyarországon: Anthem-ek, Welcom Song-ok, Ódák és operák, mint a King Arthur és a különlegesen kedvelt Dido and Aeneas. Mondhatnánk, hogy Rachmaninov Vesperása mellett a Dido is emblematikus darabja lett az együttesnek.magyarországi bemutatója 1991.nyarán Budapesten volt, a ragyogó "Dido - énekessel " : Hamari Júliával, aki szintén először énekelte akkor a Tomkinssal az teljes operát, angolul. Majd később több előadás követte a 91-es koncertet, aztán elérkezett Purcell halálának 300. évfordulója, aminek tiszteletére az együttes, Dobra János vezetésével létrehozta a Budapesti Purcell Fesztivált.

Több éven keresztül működött, a csodálatos Purcell-életmű érdekében. 2005-ben pedig egy ünnepi koncertet rögzített a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Tomkins Énekegyüttes Purcell Dido-jával.
Ahogy mondani szokás: " alkalom szüli a tolvajt " , valóban elérkeztünk egy közös évfordulóhoz, hiszen a közben 30 éves Tomkins ünnepli szeretett zeneszerzője, Purcell születésének 350.évfordulóját. És talán véletlenül ? A feltehetően nyáron született szerző ragyogó műve éppen nyáron szólalhat meg újra a Zsámbéki Nyári Színház programsorozatában, újra a Tomkinsékkal, akik ekkor is szeretnék bizonyítani a " kedvencükkel" az örök emberi-ben vetett hitüket.

A zsámbéki színház játékterei sorába idén újra megjelenik a szépen felújított Zichy-kastély.
A kastély működtetőjének szándéka egy felsőfokú művészetoktatási intézmény létrehozása. Ezért jó szívvel ad most helyet a Purcell mű előadásához a megújult barokk kastélyban.

 

 


© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.