Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2009. augusztus 9., vasárnap 21:00 - Zsámbéki Színházi Bázis
Placebo, a gesztus technológiája -Tyeatr Odnogo Wersa

Készült a Visegradu Fund – Visegrádi Alap támogatásával a Senkiföldje projekt keretében Mottó: Mert csak azt, ami fel van fedve, le van jegyezve és le van írva: csak azt lehet rekonstruálni és…nem elfelejteni.

Augusztus 9-én 21 óra Műemlék Rakétabázis

Placebo, a gesztus technológiája

Tyeatr Odnogo Wersa
Rendező: Krzysztof Zilinszky

Készült a Visegradu Fund – Visegrádi Alap támogatásával a Senkiföldje projekt keretében

Mottó: Mert csak azt, ami fel van fedve, le van jegyezve és le van írva: csak azt lehet rekonstruálni és…nem elfelejteni.
Tiszta gesztusok keresése és lejegyzése foglalkoztat minket. Ehhez, egy “kereső” és természetesen egy “krónikás” szükséges, akik újra megtalálják és lejegyzik a gesztusokat, melyek feltárásához egy egész szertartás- komplexumon kell átküszködni magunkat, fokozatosan nyitogatva a rég elfeledett ajtókat, kapukat, egészen elfelejtett mágikus gesztusokat: “feltáró” típusú cselekvéseket kell végeznünk. Placebo c. előadás az univerzális gesztusok keresése, tanulmányozása. Gesztusok, amelyeket rég elfelejtettünk, vagy még mindig használjuk őket, de már nem tudjuk a jelentésüket. Pedig mindennap használjuk, ismételgetjük őket, mint egy mantrát, nehogy elfelejtsük őket, néha szavakba öntjük, néha énekbe, csak hogy megőrizzük őket… közös, kollektív tudat gesztusai: megtisztulás, fürdetés, feledés, visszaemlékezés, és mindennapi automatizált gesztusok egyben, mint a cipőbe ki-be lépés. Az előadás elfeledett emlékeket idéz fel, néha kellemetlen és nyugtalan képeket szór a Kereső és a Krónikás útjába, homályos szemük elé, ahogy mennek mezítláb az úton. És néha üveget szór az útra, a lábuk alá. Aztán pedig mézes szavakkal leírja az örömöt, amit a jövő fog hozni nekik, vagy jósol a boldogságról.
Mindkét figura keveset lát az útból, amin járt. Mikor is kezdődött ez az egész? És mért is? Már elfelejtették...
… csendes imák és kérdések az egyik oldalon, kiábrándulás és halk sírás a másikon, az egység szétesése...egy gesztus…


© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.