Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2008. június 26., csütörtök 10:00 - 2008. június 29., vasárnap 18:00 - Mûemlék Rakétabázis
I. Zsámbéki Szabad Téri Mûvészetkilövõ Tábor
Június 26-29.

A landart a természeti környezet formavilágát és kellékeit felhasználó, monumentális szabadtéri installációkat létrehozó expresszív mûvészeti irányzat, ...

A landart a természeti környezet formavilágát és kellékeit felhasználó, monumentális szabadtéri installációkat létrehozó expresszív mûvészeti irányzat, mely a '60-as- '70-es években indult hódító útjára. A landart-alkotások különlegessége a tûnékenység, anyagukban hordozzák múlandó szépségüket, csak fényképeken maradhatnak meg az utókornak.
Hatása a magyar avantgárd mûvészetben a 60-as évek végétõl jelentkezett. 1999 és 2003 között 5 éven át a bajai Petõfi Sziget adott otthont nyaranta a Szombathy Bálint által vezetett alkotótáboroknak és nagysikerû szabadtéri installációs kiállításoknak. 4 év elmúltával ismét megfogalmazódott az igény, hogy egy új, inspiráló helyszínen ismét találkozzon és együtt dolgozzon az alkotócsoport.

A külsõ térben otthonosan mozgó képzõmûvészeknek igazi kihívást biztosít a Zsámbék melletti volt katonai rakétakilövõ bázis, amelynek területén nyaranta – júliustól szeptemberig – az ország egyik legismertebb színházmûvészeti szemléje zajlik. A 26 éves fesztivál és nyári színház összmûvészeti kísérõrendezvényei között a kezdetektõl szerepelnek a koncertek és gyermekprogramok mellett képzõ- és iparmûvészeti kiállítások és alkotótáborok. A Zsámbéki Színházi és Mûvészeti Bázis 15 hektáros, a NATURA 2000 programban védettségre javasolt természeti környezete és az itt található mûemléki védettségû épületegyüttesek kontrasztos, tágas szimbiózisát látva született meg Szombathy Bálintban az ötlet, hogy a korábbi bajai szabad téri installációs találkozó mintájára négy napos alkotótábort szervezzünk, ismert hazai mûvészek meghívásával.
.

A meghívott alkotók az egyedülállóan provokatív és ihletõ terep adottságainak figyelembevételével olyan tartós szabad téri installációkat, szobrokat és objekteket készítenek, amelyek az egész nyáron tartó színházi szemle ideje alatt kiállítás formájában a közönség számára megtekinthetõk. A színi és a képzõmûvészeti mûfajok közelítése a jövõben olyan energiákat gerjeszthet, amelyek az élõmûvészet, az akcionizmus szellemét is megidézhetik.
Az alkotótábor munkájában olyan mûvészek vesznek részt – név szerint Deli Ágnes, Erõss István, Gaál Endre, Koroknai Zsolt és Nagy Csaba –, akik a szabad téri mûfajokban fajsúlyos teljesítményt nyújtottak, szakmailag elismertek, és jelenleg is kiemelkedõen aktívak. A tábor mûvészeti vezetõje Szombathy Bálint képzõmûvész, mûkritikus.

Az alkotások elsõ alkalommal június 29-én 16 órától tekinthetõk meg, ekkor „nyílik meg” a kiállítás, mely aztán egész nyáron át látható a zsámbéki mûemlék rakétabázison.

Június 29. 15 óra Mûemlék Rakétabázis
Szabadtéri kiállítás
megnyitója a Landart alkotótáborban


© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.