Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2007. augusztus 14.
Zsámbéki eposz: Járó után, Szatner előtt

Máté Gábor négy évvel ezelőtt végzett színészosztálya figyelemre méltó vállalkozásba kezdett. A nyaranta a Zsámbéki Színházi Bázisra mániákusan együtt visszajáró csapat minden évben létrehoz egy előadást, amelynek a címszereplője az osztály egyik tagja.

Máté Gábor négy évvel ezelőtt végzett színészosztálya figyelemre méltó vállalkozásba kezdett. A nyaranta a Zsámbéki Színházi Bázisra mániákusan együtt visszajáró csapat minden évben létrehoz egy előadást, amelynek a címszereplője az osztály egyik tagja. A sort sorsolás jóvoltából Járó Zsuzsa indította el. A dolognak előzménye van, három korábbi szintén rendhagyónak számító a Máthé-tanítványok, az „AlkalMáté Trupp” által celebrált zsámbéki produkció. Az első kettő, a Migrénes csirke és a Belemenekülők valószínűleg elsősorban az együttlét és „az örömzenélés” kedvéért született meg, míg a tavaly játszott Éjféltájban mondta meg, hogy mi a baja című előadás már közvetlenül előkészítette a most elkezdődött – tizennégy évre tervezett – sorozatot, ugyanis már az elmúlt évben is magukról vallottak a korábbi rakétabázis hangárjában az egykori osztálytársak.
Mostantól viszont még direktebben és célzatosabban ezt az irányt választották. Az első célszemélyről, Járó Zsuzsáról, a „széphátú újhószíntavi nimfáról” sok mindent megtudunk az elénk tárt groteszk, olykor szenvedélyes helyzetgyakorlatokból: a családfájától a szerelmi gyötrődésein át a válásától, az ötödszörre sikerrel zárult színészi felvételi vizsgák kétségein keresztül a későbbi színészi szárnypróbálgatás buktatókkal teli ösvényeiig. Nem lehet tudni pontosan, hogy melyek a sokszor nevettető, de olykor keserűbb hangulatú történetté összeálló jelenetfüzér fikciós elemei és melyek a megtörtént momentumokat feldolgozó részei. Nem is érdekes igazán, hiszen a hangsúly nem ezen van, sokkal inkább a pályakezdő értelmiségi létből adódó groteszkségen és azon az alázaton, amellyel egymásért játszanak a fiatalok. A lányok egy-egy jelentben maguk is eljátsszák Járó Zsuzsát. Nem paródiák ezek, inkább személyes, őszinte, néhol igazán feltárulkozó refleksziók. Mint ahogy a fiúk is elbeszélik, sőt egy terápiás jelentben, kissé túlzóan, meg is mutatják miként hatott rájuk Járó Zsuzsa. Az este legemlékezetesebb percei azok, amikor együtt dalolnak a játszók, például az egyetemi beszédórát imitáló My fair Ladyt felidéző jelenet. A vasárnap esti nézők kaptak az előadáshoz egy kis ráadást is, hiszen a valóságshow-kban megszokott külsőségekkel, a szemünk előtt sorsolták ki a következő év előadásának címszereplőjét. Végül Szatner Anna nevét húzták ki a „kalapból”. Anna kínosan mosolygott, de tekintetében benne volt az is, hogy a többiek és a játék kedvéért szívesen alá veti magát a különös kalandnak. Mi pedig leselkedő haszonélvezőkként pár évre jó előre biztosíthatjuk magunknak a zsámbéki nyári estéket.
Balogh Gyula

© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.