Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2002. június 20.
Templomrom és rakétabázis
Huszadik évadját ünnepli a Zsámbéki Szombatok

Egész nyáron ünnep van Zsámbékon. Mondhatnánk bármelyik szabadtéri évadban, hiszen az értékes programok önmagukban elegendők az örömre. De ezúttal születésnapot is ünnepelhetünk: éppen húszesztendős a Zsámbéki Szombatok.

Egész nyáron ünnep van Zsámbékon. Mondhatnánk bármelyik szabadtéri évadban, hiszen az értékes programok önmagukban elegendők az örömre. De ezúttal születésnapot is ünnepelhetünk: éppen húszesztendős a Zsámbéki Szombatok. Ez alkalomból beszélgettem. Mátyás Irénnel, aki sokunk elégedettségére tölti be az igazgatói tisztet. Először is azt kérdeztem: felhőtlen-e már a helyzete.


- Mintegy másfél esztendőn keresztül zajlott az a procedúra, amely megannyi kedvezőtlen fordulat után végül is szerencsés véget ért. Bár voltak, akik nem szívesen láttak volna továbbra is az igazgatói poszton, tavaly megnyertem a pályázatot, s újabb öt esztendőre kineveztek. Így csakugyan megünnepelhetem a jubileumot, arra a húsz évadra visszatekintve, amelynek mindvégig részese voltam, eleinte férjem Bicskei Gábor társaságában.

- A Zsámbéki Szombatok már csaknem az egész nyarat felöleli.

- Az idén már kilenc hétvégén várjuk a közönséget. Az események középpontjában mindig is a színielőadások álltak. Ezek részint vendégjátékok, részint bemutatók. Az idők során mind több országból hívtam produkciókat. Természetesen, mindenekelőtt határon túli magyar színházakból. Már a június 22-i nyitónapra várjuk a sepsiszentgyörgyieket, akik a Zárdakertben, Csoda címmel, az Énekes madár nyomán mutatnak be Tamási Áron-színjátékot, Bocsárdi László rendezésében. Ugyanő vitte színre e társulattal és a Háromszék Néptáncegyüttessel a Vérnászt, amelyet július 13-án adnak elő a Romtemplomnál. A beregszásziak pedig július 20-án játsszák e helyütt a Sólyompecsenyét, a Dekameron Vidnyánszky Attila rendezte adaptációját. Ez utóbbi kettő repríz a nagy sikerekből.

A háború témájára
- Úgy tűnik, ezúttal a legtöbb vendég arra a programra érkezik, amely a Háború most? címet viseli.

- Immár negyedik esztendeje, hogy tematikus színházi sorozatot is kínálunk, amelyek valójában szakmai beszélgetésekkel kísért találkozók is. Az idén június 29-én kezdődik, és július 7-én ér véget a nyolc előadást összefogó mustra. A szóban forgó első szombaton a szabadkaiak lépnek fel két előadással is, Dalton Trumbo és Agotha Kristóf színjátékaival, amelyeket Han Eldad rendezett. Másnap, június 30-án pedig a sepsiszentgyörgyi román társulat Milos Nicolic drámájával, majd a szentpéterváriak a Mihail Barszegov rendezte Orlando furiosóval mutatkoznak be. A rákövetkező hétvégén, már a július 5-i pénteken három bemutató is lesz a régi laktanyában. A Zsámbéki Nyári Színház előadása a Csontzene, Kovács Kristóf "tragédia de l\'artéja" Simon Balázs rendezésében, és a Kioldás, Verebes Ernő "tanulmánya egy végkifejlethez" Vidnyánszky Attila színrevitelében. A városban című Keeffe-színművet pedig a Színművészeti Egyetemmel közös produkcióban játszszák, amelyet Bagó Bertalan rendez. Másnap, a Zárdakertben a komáromiak vendégszerepelnek a Tizedes meg a többiek Árkosi Árpád rendezte előadásával.

Magyar szerzők
- Meglepően sok az idén a kortárs szerző, köztük a magyar írók.

-Azért egy külföldi akad a saját produkciók szerzői között is. Glovacki tollán született a július 26-ára, a Zichy parkban műsorra tűzött Antigoné New Yorkban, amelyet a Ketrec Galériával közösen már tavaly hozunk létre, Árkosi Árpád rendezésében. Ugyanitt, ugyanezen a szombat-vasárnapon újra játsszuk a Csodálatos vadállatokat Garaczi Lászlótól, amelyet Jámbor József vitt sikerrel színre. Csakúgy, mint a Toepler, Platon, Garaczi, ja és a macskák című, Toepler Zoltán jegyezte darabot, amelyet ősbemutatóként augusztus első napjaiban tekinthetnek meg. S a Hazám, hazám, avagy a politika halála című előadásunk színlapjának élén csakugyan hosszú a szerzői névsor, amelyet Bächer Iván, Eörsi István, Forgách András, Kárpáti Péter, Parti Nagy Lajos és Tasnádi István alkot. Ez a produkciónk - nem először - a Krétakör színházzal készül, s ismét francia támogatással, vagyis az MC93 Bobigny-val koprodukcióban. Az utolsó szabadtéri hétvégén játsszuk a PEMÜ zsámbéki gyárépületében.

- Mintha egy hétvégét átugrottunk volna, az augusztus 9-ével kezdődőt.

- Ekkor lesz az a színjátszó-találkozó, amelyet Bicskei Gábor emlékére immár tizenegyedik ízben rendezünk meg. Itt a hazai amatőrök megismerkedhetnek a Romániából, Szlovákiából és Jugoszláviából jött fiatalokkal, akik három nap alatt tizenkét produkcióval lépnek fel. De hogy csakugyan ne hagyjunk ki semmit. A nyitónapon néptánc- és népzenei együttesek bemutatója is lesz, másnap, június 23-án a zsámbéki búcsú, július 13-án pedig a jubileumi gálaestünk...

Új helyszínek
- És délutánonként bábelőadások vannak a művelődési házban, esténként kórus- és orgona-hangversenyek a plébániatemplomban. Egyébként a műsorból kiviláglott, hogy mind több helyszín kapcsolódik be.

- A gondolat nem új. Mindig is úgy tartottam, hogy Zsámbék olyan különleges helyeket kínál, amelyeknek a varázsával élnünk kell. A romtemplomot mindenki ismeri. De néhány esztendeje már a zárdakertben is fogadtuk a közönséget. Már tavaly gondoltunk arra, hogy egy merőben más hangulatú helyszínen is megjelenjünk, a PEMÜ modern gyárépületében, ezt a tervünket az idén valósíthattuk meg. De ami a színjátékok környezetét illeti, ezúttal a legnagyobb meglepetést alighanem a régi laktanya fogja kelteni, amely a templomromoktól pár száz méterre, a Nyakas-hegy oldalában található. Pontosabban szólva: ez légvédelmi rakétás, katonai bázis volt, még a kilencvenes évek elején is. Azóta lepusztult, s éppen ezért lesz nagyszerű "díszlete" a háború témájához. Mi tagadás, úgy érzem, Zsámbék lehetőségei még ezzel sem merültek ki. Érdeklődés van, csak a támogatásunkon múlik.
Bogácsi Erzsébet
Linkek

© 2021. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.