Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2015. augusztus 21., péntek 15:00 - 2015. augusztus 23., vasárnap 18:00 - Művelődési Ház
A Határokon Túli és Hazai Amatőr Színjátszók XXIV. fesztiválja

A Határokon túli és hazai amatőr színjátszók találkozója Zsámbék színházi tradícióinak egyik legjelentősebb eleme. Amikor 24 évvel ezelőtt, az azóta sajnos elhunyt házaspár, Mátyás Irén és Bicskei Gábor megálmodta, ...

Augusztus 21-22-23. (Művelődési Ház)
A Határokon Túli és Hazai Amatőr Színjátszók XXIV. fesztiválja
A Határokon túli és hazai amatőr színjátszók találkozója Zsámbék színházi tradícióinak egyik legjelentősebb eleme. Amikor 24 évvel ezelőtt, az azóta sajnos elhunyt házaspár, Mátyás Irén és Bicskei Gábor megálmodta, hogy olyan helyet, teret ad a magyar amatőr színjátszásnak, ahol a hazai, az erdélyi, a kárpátaljai, a vajdasági, a felvidéki magyar színjátszók találkozhatnak, megismerkedhetnek és anyanyelvükön játszhatnak egymásnak Zsámbékon, erre az országban még nem volt példa. A találkozókból hagyomány lett, a csoportok évről-évre alig várták az invitáló telefont és az újabb együttlétet. A találkozókon neves szakemberekből álló zsűri értékeli, elemzi a bemutatott produkciókat, segítve ezzel a csoportok fejlődését. A fesztiválhoz hosszú éveken át amatőr színjátszó rendező képzés is társult, ami szintén komoly lendületet adott a határon túli amatőr színjátszásnak. Sok minden változott az elmúlt években Zsámbékon. Átalakult az intézményrendszer, új önkormányzat kezdte meg munkáját a városban, és a Zsámbéki Színház vezetősége is megújult. Mindnyájan kötelességünknek érezzük ápolni ezt a nagy múltú hagyományt, ennek érdekében az idei évben úgy döntöttünk, hogy az esemény megvalósulása érdekében összefogunk. Ezért pályázik a találkozó megrendezésére a Zsámbéki Színház, valamint az azt működtetű Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület segítő hátteret nyújtó partnereként a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár, Zsámbék Város Önkormányzatának támogatásával. Célunk, hogy a Határokon túli és hazai amatőr színjátszók zsámbéki találkozója évről-évre továbbra is része legyen mind a város, mind a határon túlról érkező barátaink idősebb és új generációi számára.

Az a lehetőség, hogy a Felvidék magyar településeinek legjobban működő együttesi találkozhatnak a vajdasági Zenta, Topolya, Magyarcsernye vagy éppen Újvidék magyar színjátszóival vagy a Bukarestben, vagy Erdély egymáshoz is távol eső vidékein, Kovászna megyében, vagy a Szilágyságban élő és dolgozó magyar együttesekkel pótolhatatlan szerepet játszik a magyar nyelvű amatőr színjátszásban. A zsámbéki találkozó, bár résztvevői a környező országok magyar színjátszó szervezetei által szervezett helyi fesztiválok legjobb csoportjai, hangsúlyozottan nem verseny, hanem szakmai kapcsolatépítés.
Alkalom arra, hogy az együttesek figyelemmel kísérjék egymás munkáját és találkozzanak magyarországi előadásokkal is. A fesztivál három napján így reggeltől estig előadásokkal telnek meg a zsámbéki játszóhelyek és változatos műfajú előadások sokaságát nézhetik végig az érdeklődők.
Az előadásokhoz szakmai beszélgetések sorozata is kapcsolódik, ahol a résztvevők közösen keresik a választ arra, hogy egy-egy produkció erényei és hibái elemzése hogyan válhat valamennyi együttes szakmai fejlődése szempontjából tanulságos tapasztalattá.
Abban, hogy ez a zsámbéki találkozó évről évre létrejöhet nagy köszönet illeti a határon túli magyar színjátszás ügyét szívükön viselő társintézményeket és szervezeteket. A Sepsiszentgyörgyi Népi Alkotások Háza, a Jádzó Társaság, az Erdélyi Magyar Színjátszók Egyesülete, a Szilágycsehi Partiumi Színjátszó Fesztivál szervezői, a Thália Társaság, a szlovákiaia magyar amatőr színjátszók szakmai szervezete és a Zentai Thurzó Lajos Művelődési Központ, mely a vajdasági kulturális szervezetekkel közösen az ottani magyar színjátszó fesztiválok és találkozók szervezője kitartó munkája és odaadó lelkesedése teszi lehetővé, hogy e találkozók minden résztvevő és minden néző számára szép élmény lehessen. Mellettük igen szépen megerősödött Szilágycsehi központttal a partiumi színjátszó élet is. A Felvidékről a Pódium Színjátszó Társaság és a Komáromi Művelődési Központ segítségével választjuk ki az együtteseket, a Komáromi Jókai Napokon és a fesztivál győztesei kaphatnak majd zsámbéki meghívást. Nagy öröm számunkra, hogy a súlyos ukrajnai helyzet ellenére, az idén ismét fogadhatunk kárpátaljai színjátszókat is.

2015. augusztus 21-22-23-án, a három napos rendezvény alatt terveink szerint négy országból (Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna) határokon túli magyar nyelvű amatőr színjátszó fesztiválok három-három legjobb előadását várjuk Erdélyből, Felvidékről és a Vajdaságból, Kárpátaljáról egy csoportot várunk és két hazai előadást is bemutatunk.

RÉSZLETES PROGRAM

2015. augusztus 21. péntek

15.00: MEGNYITÓ

15.30: MEG+értenimúltatsjööövehendőőt – Komarno
A naccságos fejedelem, avagy számozatlan fejezetek
a Rákóczi-szabadságharc történetéből (90 perc)

Rendező: Tóth Gábor

18.00: KRISTÁLYSZEMEK – Szatmárnémeti
William Golding: A Legyek Ura (30 perc)

20.30: ZSEBTÁRSULAT – a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszói
Föld nélkül – folk/alternatív etűdök Márai Sándor Füves könyvének felhasználásával
Szereplők: Búbos Dávid, Grgity Nikoletta, Nyári Ákos, Siflis Anna, Verebes Andrea

Rendező: Lőrinc Tímea

2015. augusztus 22. szombat

14.00: TINNYEI AMATŐR TÁRSULAT
A székely asszony meg az ördög – eleven bábjáték (10 perc)
rövid, de csattanós mese felnőtteknek és gyerekeknek.

14.30: II. RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLA ÉS A BEREGSZÁSZI
KÁLVIN JÁNOS REFORMÁTUS SZAKOLLÉGIUM SZÍNJÁTSZÓ CSOPORTJA

Jevgenyij Svarc: Hókirálynő – mese (65 perc)

16.15: SZILÁGYCSEHI SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT
Sárosi István: A húszmilliomodik é
v – In Memoriam Csáth Géza (45 perc)

18.30: tempera(MO)mentum
Ad De Bont: Mirad
– duodráma (60 perc)
Szerepkők: Fazila - Hajdú Sára, Djuka - Dévai Tibor
Rendező: Maletaški Krisztina

20.30: TINNYEI AMATŐR TÁRSULAT
Molnár Ferenc: Liliom
(40 perc)

2015. augusztus 23.vasárnap

10.00: ZSEBTÁRSULAT – a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszói
PROMÉTHERUSZ LIGHT
– Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusza alapján (45 perc)
Szereplők: Prométheusz - Nyári Ákos
Héphaisztosz, Ókeánosz - Búbos Dávid
Karvezető - Siflis Anna
Erő, Hermész - Verebes Andrea
Ió - Grgity Nikoletta
Rendező: Lőrinc Tímea


A BELÉPÉS DÍJTALAN, minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!


© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.