Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2014. július 10.
Az egyik legfontosabb előadásunk

Horváth Csabával a Forte társulat rendezőjével és koreográfusával a Godot-ra várva című, egyik legjobb darabjuk zsámbéki bemutatója kapcsán készítettünk interjút.

- Felújításra került most a Godot-ra várva című darabotok, vagy repertoáron tartottátok a bemutatója óta?

Az előadás a bemutató óta kisebb kihagyásokkal repertoáron van. A premierre 2010-ben került sor a Trafóban, ahol az Ó, azok a szép napok! című másik Beckett darabbal együtt mutattuk be. Azóta több budapesti és vidéki helyszínre is hívták, valamint vendégszerepeltünk vele Szerbiában (Novi Sad és Magyarkanizsa) és Romániában is. Az idei évadban a Szkéné Színházban játszottuk nagy sikerrel több alkalommal.

- Többször is nekifogtál Beckettnek. Miért fontos ő neked?

Nagyon megfogott a szövegeinek a zeneisége és az árnyalt fogalmazásmód.

- Mit kell tudnunk erről az előadásról?

Az egyik legfontosabb előadásunk, mind nekem, mind a színészeknek, akikbe, elmondásuk szerint, teljesen beleégett a darab szöveggel, mozgással együtt, ezért sincs igazán szükség felújító próbákra. Az Estragont alakító Krisztik Csaba például a 2011/2012-es évadban külföldön tartózkodott, de ezért az előadásért minden egyes alkalommal hazajárt.
Egyébként a darabban volt két szerepátvétel az elmúlt 4 év során. Először térdsérülése miatt Blaskó Borbálát kellett lekettőzni néhány előadás erejéig, majd tavaly ősszel Lucky szerepét az egyik tanítványom, Pallag Márton vette át. A Szkénében és Zsámbékon már vele látható az előadás.

- Kiknek ajánlanád az előadást?

Mindenkinek ajánlom, aki szereti Beckett írásait, de ha ki kell emelni egy korosztályt, akkor elsősorban a fiataloknak. A Trafóval közösen tartott beavató színházi foglalkozásaink bebizonyították, hogy kis segítséggel a fiatalok nagyon jól értik ezt a nyelvet és fogékonyak az előadásainkra.

- Merre lesztek láthatók a legújabb előadással az Irtással és milyen más nyári fellépések várhatók még?

A korábbi évekhez hasonlóan idén is több nyári fesztiválon veszünk részt. Zsámbékon indítjuk a szezont a Godot-val, majd A nagy füzettel megyünk Gyulára és Kőszegre. Az Irtás Szegeden a THEALTER-en és Nagyharsányban az Ördögkatlan Fesztiválon lesz látható, valamint az osztályommal készült Toldit meghívták Gyulára, az Ördögkatlan Fesztiválra és a BárkaNyár Fesztiválra.
Külföldre ősszel megyünk A nagy füzet című előadásunkkal (Lengyelország, Szerbia és Görögország).

- Zsámbékon mindig jelen voltál, Nem tervezel bemutatót?

Több előadást rendeztem itt korábban, valamint számos repertoár előadásunkat is bemutattuk. Idén nagyon kemény évad áll mögöttünk és nyáron is sokat utazunk az előadásainkkal, úgyhogy pillanatnyilag nem fér bele a társulat életébe egy nyári premier. A tanítványaim munkái azonban, akik idén végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, rendszeresen láthatóak a Bázison.

- Szerinted mi lesz a Bázison tíz év múlva?
Reméljük továbbra is sok színház és kulturális program. Minden adott hozzá.

 

-bázispress-

© 2024. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.