Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

2015. augusztus 25.
Egyre sérülékenyebbek lesznek a kapcsolataink…
Menszátor Héresz Attila, színész, rendező

Egy régi barátság széthullásának végső pillanatait, momentumait láthatják a nézők, ami kortól független, és sajnos egyetemes. Ahogy gázolunk előre a saját életünkben, talán egyre sérülékenyebbek lesznek a kapcsolataink, barátságok kopnak meg, sokszor megfejthetetlen módon és tűnnek el a semmiben. Persze az Escurialban ott rejlik mind ennek az oka, mely tulajdonképpen pszicho-thrilleri dimenzióba is elvezet.

- Miért választottad idén nyárra az Escurialt bemutatni?
 
Alapvetően Kuna Karcsival kerestük az újra együtt játszás lehetőségét, amit a Stúdió K-ban bemutatott Danton- ügy előadás óta terveztünk. Izgalmas feladatnak ígérkezett egy király és egy udvari bolond bonyodalmas, drámai viszonyát színre vinni, mely tágabb értelemben a hatalom és a művészet párharca is egyben.
 
- Ez a fiktív középkorban játszódó Ghelderode dráma mit mondhat, mit jelenthet ma nekünk?
 
Egy régi barátság széthullásának végső pillanatait, momentumait láthatják a nézők, ami kortól független, és sajnos egyetemes. Ahogy gázolunk előre a saját életünkben, talán egyre sérülékenyebbek lesznek a kapcsolataink, barátságok kopnak meg, sokszor megfejthetetlen módon és tűnnek el a semmiben. Persze az Escurialban ott rejlik mind ennek az oka, mely tulajdonképpen pszicho-thrilleri dimenzióba is elvezet. De ezt nem lőném le előre…
Fotó: Juhász Éva

 
 - Milyen csapattal dolgoztál? 
 
A király: Kuna Károly lesz tehát, a bolondot én játszom, a dramaturgunk Sediánszky Nóra és segítségünkre volt még két asszisztens: Záhonyi Enikő és Szládek Kata.
 
 - Általában így dolgozol, hogy rendezel és játszol is a darabban?
 
Ez változó. Ideálisabb, ha csak kívülről szemlélem a darabot, az eseményeket a próbákon. Ez így volt az első két rendezésemben (Dühöngő, Bangkoki punkok). De mivel az Escurial a mi kettősünkre találtatott, adta magát a helyzet, aminek az lett az érdekessége, hogy a színdarabon belül folyamatosan a király instruálja a bolondot, tehát feje tetejére állt a rendszer rendszeren belül.
 
- Szegeden már megvolt a bemutató. Hogy éreztétek magatokat?
 
Szeretünk Szegeden lenni, a Zsinagóga varázsos helyszíne volt az előadásnak. De azt remélem, hogy a zsámbéki bunkerben intimebben, szűkebben tudunk majd játszani.
 
- Mit csináltál még a nyáron?
 
Sűrű volt nekem. Pálfi György Mindörökké című új filmjének játszottam az egyik főszerepét. Izgalmas munka volt Gyurival, sok improvizációval. S egy jó színészi, emberi találkozás Polgár Tomival, akivel a legtöbb közös jelenetem volt. Ezen kívül Vasvári Emese rendezésében mutattuk be a Macbethet a Jurányiban augusztus 22-én, amit szintén melegen ajánlok mindenki figyelmébe.
 
- Milyen emlékek fűznek Zsámbékhoz?
 
Először Koltai M. Gábor Don Juan vizsgájában dolgoztam itt, a romtemplomnál, énekeltem Bolygó Hollandit később, s legutóbbi munkám a Kékszakállú herceg vára volt, amit rendeztem. Szóval csakis a legjobb emlékek.
Fotó: Juhász Éva

 
- Zsámbékon lesz egy koncerteted is a Lámpásban augusztus 27-én az előadás előtt. Milyen formációval?
 
A Duende akusztikus formációjával, Kardos Danival fogok fellépni. A Duende saját zenekarom, saját nótákkal… 2000-ben alakultunk, eddig megjelent három lemezünk: Fasta Samba, Lélekvándor, Országos Orgazmus. 

Íme némi ízelítő, hogy kb. milyen jellegű a zene:
https://www.youtube.com/watch?v=rPbyAe2jwL8
https://www.youtube.com/watch?v=5XgN1PolAyI
 
- Másnap előadás. Hogyan szólítanád meg a helyieket, hogy nézzék meg?
 

Az előadás hatalmas energiákat mozgat meg, sűrű 70 perc, mely energiák a nézőkre is könnyedén átterjedhetnek… 
 
- Hol láthatunk téged az évadban?
 
Az Escurial folytatását szervezzük évadon belül, természetesen. Még nem dőlt el, hol játsszuk majd. Következő munkám Büchner Woyzeck-jének rendezése az RS 9 Színház októberi fesztiváljára Maday Gáborral a címszerepben.

Artner Szilvia

© 2023. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu

A Zsámbéki Színházi Bázis hivatalos honlapját a

http://zsambekiszinhaz.hu/

címen éri el.

 

Ezen az oldalon - a kis ablakot bezárva - a Bázis és jogelődjei korábbi évadairól talál információkat.