Zsámbéki Színházi Bázis
A romtemplomtól a bázisig
Norvég Civil Alap

Utca-szak Szinház
spacer
Bari Jutka
Halmozottan hátrányos helyzetű angyalok kara
Az előadást 16 éven felüli nézőknek ajánljuk!
spacer
spacer
Képgaléria: Előadás_Zsámbék
Előadás ismertető

Olyan világba visznek minket, ahová magunktól nem szívesen merészkednénk, sőt, amiről próbálunk tudomást sem venni…

A HHH angyalok karát beválasztották 2016 negyven legfontosabb előadása közé.
"Az előadás egy prostituált nő sorsába villant bele, aki a hatóságok elől menekül, mert el akarják venni tőle a gyermekét. Simon Balázs rendező az Utcaszakra jellemző stilizált játékkal, maszkokkal és elrajzolt alakokkal teszi elviselhetővé a látottakat. Színészei magyar színpadon ritkán látható mozgásos képességekkel és helyenként megrázó erővel beszélik ezt a nyelvet, ami elemeltségében is – vagy pontosan azért – arculütő." (Török Ákos, 7óra7)

2020. A Nemzeti Demográfiai és Reproduktív-egészségfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárságán az a döntés születik, hogy a drasztikus népességfogyás ellensúlyozására - bár az ehhez szükséges törvényi háttér még hiányzik -, minden mélyszegénységben élő leányanyát nyilvántartásba vesznek. A cél, hogy a örökbefogadandó csecsemőt a prenatális ártalmaktól is megóvják, a kismamát jóval a szülés előtt kényelmes anyaotthonba utalva, itt nyugodtan ismerkedhetnek velük az örökbefogadó szülők.

Arról, hogy a nyilvánosságra kerülő tervekben rejlő törvénysértések komoly tiltakozási hullámot váltanak ki mind a többségi fajvédő, mind a roma kisebbségi szervezetek körében, a Tarnaménesen élő Anasztázia és hat hónapos csecsemője Csongor mit sem tudnak…

Az utópisztikus előadás, miközben bemutatja egy lányanya egyre szürreálisabb kalandjait, felfed egy szélesebb kérdést, és nem csak Anesz számára. Hasonló bajban van az átlagember is: fogva tartja saját élete, közege és személyisége. Vajon egyáltalán módunkban áll-e változtatni, és ha igen, akkor ezt miért - egész pontosan minek hatására - és mennyi idő alatt lennénk képesek megtenni? El lehet-e várni bárkitől, hogy csettintésre megváltozzon?

Bari Jutka, a darab író-dramaturgja prostitúcióból élő anyákkal készített interjúkat. A beszélgetéseket többségében Észak-magyarországi kistelepüléseken rögzítette. Az összegyűlt anyagból Simon Balázs rendezővel és a társulattal két éven át „Te vagy a Király” címen részvételi színházi programokat valósítottak meg az érintett közösségekkel, többek között hazai javítóintézetek lakóival. A Hátrányos Helyzetű Angyalok Kara, mint önálló művészi produkció sűrű esszenciáját tárja a nézők elé mindazon impulzusnak, találkozásnak, történetnek, vágynak, illúziónak, amelyek a szerzőt és a társulatot a produkció megalkotására késztette az elmúlt évek során.

A társulat célja, hogy dialógust inspiráljon ezekről a nehezen látható társadalmi kérdésekről.
 


© 2019. Zsámbéki Színházi Bázis - THEATER Online - theater.hu